Nezávislý venezuelský deník El Nacional po 75 letech mizí z trafik. Došel papír

V pátek vyjde poslední tištěná verze posledního celostátního nezávislého deníku El Nacional. Příčinou je trvalý tlak vlády na média, ale také nedostatek papíru, píše agentura AP. List vycházel 75 let, k dispozici bude dál na internetu. El Nacional proslul kritikou socialistické vlády prezidenta Nicoláse Madura.

Šéfredaktor listu El Nacional Miguel Henrique Otero řekl, že velkým problémem je vládní kontrola dovozu papíru. Deníku dosud pomáhala solidární podpora jiných latinskoamerických listů, nakonec ale přežít nedokázal.

„Podařilo se jim (vládě) umlčet rozhlas a televizi, odstranit nezávislý tisk, který se musel přeorientovat na webové stránky. My jsme byli poslední celostátní list, který si udržel tištěnou formu,“ upozornil Otero.

Podle jeho názoru stíhání svobodných médií doplňuje obraz „čisté a tvrdé diktatury“, v níž neexistuje dělení moci ani svoboda projevu.

V posledních letech ve Venezuele zaniklo více než deset novinových titulů, letos vláda uzavřela i několik rozhlasových a televizních stanic. 

Země se potýká s hyperinflací, lidé houfně utíkají do ciziny

Venezuela, která má největší prokázané zásoby ropy na světě, patřila před lety mezi nejvíce prosperující země Latinské Ameriky. V důsledku centrálně řízené hospodářské politiky socialistické vlády, sankcí a propadu cen ropy se země potácí v ekonomické krizi. Sužuje ji hyperinflace, zásadní nedostatek potravin a léků a rozbujelá kriminalita.

Od roku 2015 kvůli této situaci podle údajů OSN z Venezuely utekly tři miliony lidí. Exodus do sousedních států nabral na síle během posledních šesti měsíců.

Podle Madura je Venezuela obětí ekonomické války vedené opozicí za pomoci Washingtonu. Kritici však tvrdí, že problémy v zemi jsou výsledkem špatných politických rozhodnutí, včetně nekontrolovaného tisku nových peněz k financování rostoucího rozpočtového deficitu.