Nezemřel jsem a nejsem Súdánec Jubril, hlásí nigerijský prezident z konference v Polsku

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari na klimatické konferenci v Polsku odmítl tvrzení, že zemřel a nahradil jej dvojník. Buhari loni strávil pět měsíců ve Velké Británii na léčení a dosud není jasné, co mu bylo. Na sociálních sítích koluje teorie, že zemřel a nahradil ho súdánský dvojník jménem Jubril. Tyto zvěsti přiživují i Buhariho političtí rivalové, píše agentura Reuters.

Buhari znovu kandiduje v únorových prezidentských volbách. „Ujišťuji vás, že jsem to skutečně já. Brzy oslavím 76 let a stále mám dost sil,“ reagoval prezident v Polsku na otázku o údajném dvojníkovi. „Nemálo lidí doufalo, že jsem své nemoci podlehl,“ konstatoval Buhari a dodal, že ti, kteří fámu šířili, jsou „ignoranti a neznabozi“.

Video zachycující jeho výstup zhlédly na portálech YouTube a Facebook tisíce lidí. Buhariho výroky později prostřednictvím elektronické pošty rozeslal prezidentský úřad.

Jaké zdravotní problémy nigerijského prezidenta trápí, nebylo nikdy zveřejněno. Když se Buhari v červnu 2016 vydal na léčbu do Londýna poprvé, jeho kancelář uvedla, že je to kvůli vleklé ušní infekci. Jeho hlavní oponent v prezidentských volbách v roce 2015 tvrdil, že Buhari má rakovinu prostaty, což jeho protikandidát odmítl.

Zdraví nigerijských prezidentů se stalo citlivou otázkou v roce 2010, kdy po měsících léčby podstoupené v zahraničí zemřel tehdejší prezident Umaru Musa Yar'Adua.

Buhari chce vymýtit radikály z Boko Haram

Prezidentské volby se v nejlidnatější africké zemi budou konat v únoru příštího roku. Buhari je kandidátem nigerijské vládní strany Všepokrokový kongres (APC). Bývalý vojenský diktátor Buhari byl zvolen prezidentem v demokratických volbách v roce 2015. Jako muslim ze severu země tehdy ve funkci nahradil křesťana z jihu Goodlucka Jonathana.

V kampani tehdy Buhari sliboval, že bude bojovat se všudypřítomnou korupcí a s radikály z islamistického hnutí Boko Haram, kteří působí na severovýchodě Nigérie. Ani jedno se mu ale příliš nedaří, poznamenala před časem agentura AP.

Opozice se už v červenci dohodla, že postaví proti vládnoucí APC společného kandidáta, který vzejde z primárek. Do nich se přihlásil mimo jiné předseda nigerijského senátu Bukola Saraki, který je považován za nejvážnějšího vyzyvatele Buhariho. Sarakiho soupeřem v primárkách je například i bývalý viceprezident Atiku Abubakar, guvernér státu Sokoto Aminu Tambuwal či bývalý guvernér státu Kano Rabiu Kwankwaso.