USA budou podle Trumpa stát za Rijádem, i když se prokáže, že korunní princ věděl o vraždě Chášakdžího

USA zůstanou spojencem Saúdské Arábie (zdroj: ČT24)

Spojené státy zůstanou neochvějným partnerem Saúdské Arábie, i kdyby se ukázalo, že za vraždou saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího stojí korunní princ Muhammad bin Salmán. V úterním prohlášení to uvedl americký prezident Donald Trump, který opětovně odmítl Rijád potrestat pozastavením zbrojních dodávek. Z takového kroku by podle Trumpa těžily především Rusko a Čína. Výbor Senátu USA však Trumpovu administrativu vyzval, aby možnou odpovědnost korunního prince v případu vraždy prověřila.

„Možná nikdy nebudeme znát všechna fakta týkající se vraždy Džamála Chášakdžího,“ sdělil Trump. Poznamenal, že americké tajné služby vraždu vyhodnocují a že je možné, že korunní princ o ní předem věděl. „Možná ano, možná ne!“ zdůraznil prezident s tím, že v každém případě chce Washington partnerství s Rijádem udržet.

Stanovisko americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), že příkaz k vraždě dal princ, nepovažuje Trump za závěrečné, neboť CIA to netvrdí na sto procent.

„Spojené státy hodlají zůstat pevným partnerem Saúdské Arábie, aby zajistily zájmy své, Izraele a dalších partnerů v regionu,“ uvedl Trump s odkazem na společný boj proti terorismu.

Celý první odstavec prohlášení o politice Bílého domu vůči Saúdské Arábii nicméně Trump věnoval kritice Íránu. „Íránci zabili mnoho Američanů a další nevinné lidi na Blízkém východě. Írán otevřeně a s vervou hlásá ‚Smrt Americe!‘ a ‚Smrt Izraeli!‘,“ pokračoval Trump, který pochválil Rijád za finanční podporu boje proti terorismu. Uvedl také, že by se Saúdská Arábie „ochotně stáhla z Jemenu“, kdyby totéž udělal Írán.

Události: Trump chce zůstat spojencem Saúdů bez ohledu na vraždu Chášakdžího (zdroj: ČT24)

Část Kongresu žádá sankce proti členům saúdské královské rodiny

Trump prý chápe, že někteří členové Kongresu USA chtějí ve věci Saúdské Arábie z politických či jiných důvodů postupovat jinak. „A mohou tak učinit. Zvážím návrhy, které mi budou předloženy, ale jen v případě, že budou ve shodě s absolutní ochranou a bezpečím Ameriky,“ uvedl a připomněl také, že jeho administrativa se řídí jednoduchou politikou označovanou jako Amerika na prvním místě (America First). Proto klade důraz především na zájmy USA.

K prověření možné odpovědnosti korunního prince však Trumpa následně vyzvali lídři senátního výboru pro zahraniční vztahy. Republikánský senátor Bob Corker a demokratický senátor Bob Menendez poslali prezidentovi dopis, v němž spustili část takzvaného Magnitského zákona, který americkému prezidentovi ukládá rozhodnout, zda byl občan cizí země zodpovědný za porušení lidských práv.

Republikánský senátor Lindsey Graham, který je Trumpovým spojencem, krátce nato uvedl, že mnoho republikánů i demokratů v Kongresu chce prosadit sankce proti Saúdské Arábii, a to i proti „příslušným členům saúdské královské rodiny“.

Pro podporu Saúdů je i Pompeo

Podporu Saúdské Arábie navzdory vraždě saúdskoarabského novináře hájil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Ten se ve Washingtonu setkal s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Cavusogluem a na tiskové konferenci poté řekl, že USA musejí zastávat politiku, jež bude prosazovat americké zájmy.

Cavusoglu po schůzce uvedl, že Ankara poskytuje USA nejnovější informace o vyšetřování a že pravda o tom, kdo vraždu nařídil, musí vyjít na povrch. Dodal, že spolupráce s Rijádem na vyšetřování není taková, jakou si Turecko představuje. Proto nevyloučil, že by Turecko mohlo o objasnění případu formálně požádat Organizaci spojených národů.

Trumpovy úterní výroky v souvislosti s vraždou Chášakdžího označil na Twitteru za ostudné íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. „Pan Trump bizarně věnoval PRVNÍ odstavec svého ostudného prohlášení o saúdskoarabských zvěrstvech tomu, aby obvinil ÍRÁN ze všeho možného, co ho napadne. Možná také neseme odpovědnost za požáry v Kalifornii, protože jsme nepomohli v lesích hrabat listí, jako to dělají Finové?“ uvedl šéf íránské diplomacie na Twitteru.