Hongkong soudí další vůdce „deštníkové revoluce“. Hrozí jim až sedm let vězení

Horizont ČT24: Hongkong soudí organizátory protestů z roku 2014 (zdroj: ČT24)

V Hongkongu začal proces s organizátory prodemokratických demonstrací z roku 2014. Univerzitní učitelé Benny Tchaj a Čchan Kin-man, reverend Čchu I-ming a šest dalších osob jsou obžalováni ze spiknutí s cílem vyvolat nepokoje a narušit veřejný pořádek. Za to jim podle médií hrozí až sedm let vězení. Proces, který by měl trvat tři týdny, je pokládán za důležitou zkoušku nezávislosti hongkongského soudnictví na Pekingu.

Tisíce demonstrantů jedenáct týdnů, od září do prosince 2014, okupovaly klíčové ulice Hongkongu. Skandovali mimo jiné „skutečné volební právo“ a „nebojíme se“.

Demonstrovali za to, aby Peking neomezoval volbu nejvyššího představitele Hongkongu v roce 2017 na kandidáty vybrané komunistickými orgány. Takový postup totiž odporoval zárukám, že ještě padesát let po konci britské správy zůstane v Hongkongu demokratický politický systém a občanské svobody.

Protest byl ale marný a organizátoři demonstrací jsou teď souzeni, paradoxně podle zákona z britské koloniální éry. Za nebezpečnou pokládají část obžaloby mluvící o spiknutí. V případě odsouzení pak může být podle nich použita proti každému, kdo protesty jakkoliv podpořil.

„To může znamenat víc než milion lidí, a samozřejmě to zahrne všechny prodemokratické lídry ve městě. (Úřady) mohou případ zneužít k čistkám všech opozičních sil v Hongkongu,“ upozornil organizátor protestů Čchen Ťien-min.

Obžalovaní, k nimž kromě vedoucí trojice patří také dva současní a jeden bývalý poslanec, dva studentští vůdci a jeden politický aktivista, na začátku soudního řízení prohlásili, že se cítí být nevinní. „Nesoudí jenom nás devět. Před soudem stojí také vysoký stupeň hongkongské autonomie,“ uvedl Benny Tai.

Politická autonomie Hongkongu se podle analytiků drolí

Erozi politické autonomie v systému „jedna země – dva systémy“ pozorují analytici už řadu let. Podle Martina Hály z projektu Sinopsis po potlačení deštníkové revoluce ještě zintenzivnila. „Urychlilo se to výrazně, deštníková revoluce vyvolala zjevně velkou paniku v Pekingu,“ říká. 

„Nejkřiklavější vůbec byly únosy hongkongských knihkupců nejen z Hongkongu samotného, ale i z třetích teritorií, konkrétně z Thajska, do Číny k postihu za jejich činnost, konkrétně za vydávání materiálů nepříjemných Komunistické straně Číny,“ dodává Hála. 

Kvůli uvedeným nepokojům byli už v roce 2016 odsouzeni tři studentští vůdci k veřejně prospěšným pracím. Na nátlak Pekingu se proti verdiktu odvolala hongkongská vláda a odvolací soud následující rok uložil odsouzeným tresty vězení na šest, sedm a osm měsíců. Letos v únoru hongkongský nejvyšší soud všechny tři osvobodil.