Při protestech ve Francii zemřela žena. Kvůli zdražení benzinu zaplavily zemi žluté vesty

Na 244 tisíc lidí protestovalo na různých místech celé Francie proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot. Informoval o tom francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Tam, kde manifestující blokovali komunikace, došlo k několika vážným dopravním nehodám. V Savojsku zemřela nešťastnou náhodou jedna žena, celkem bylo raněno nejméně 106 lidí, z toho pět vážně, uvedl Castaner.

Lidé z hnutí žluté vesty, které nemá jednoho vůdce a nehlásí se k žádné politické straně, blokovali nájezdy na dálnice či kruhové objezdy na více než 2000 místech. Dálnice A6 spojující Lyon s Paříží byla nad Lyonem zablokována v obou směrech. Policie zadržela 52 lidí a 38 osob vzala do vazby, informoval Castener.

Řidička, která srazila ženu, je ve vazbě

U neohlášeného zátarasu v Savojsku zemřela nešťastnou náhodou 63letá demonstrantka. Najela do ní řidička, která podle francouzských médií zpanikařila. Vezla dceru k lékaři a když jí účastníci protestu začali bouchat do vozu, ve zděšení do nich najela a srazila jednu ženu. Řidička, která utrpěla šok, byla vzata do vazby.

Rovněž v Arrasu na severu Francie automobil přejel jednoho demonstranta, který musel být s těžkými zraněními převezen do nemocnice.

Události: Ve Francii vyšly do ulic desetitisíce lidí (zdroj: ČT24)

Cílem akcí bylo dát najevo rozhořčení nad záměrem zvýšit od ledna daň z nafty a benzinu. Podle průzkumů to považuje za špatné 76 procent Francouzů. Ceny nafty, kterou Francouzi využívají nejčastěji, vzrostly za poslední rok o 23 procent na průměrných 1,51 euro za litr (39,23 koruny), což je nejvíc od začátku nového tisíciletí, upozorňuje AFP.

Světové ceny ropy sice vzrostly, pak se ale vrátily k normálu, připomíná BBC. Macronova vláda ovšem zvýšila v letošním roce daň z uhlovodíkových paliv o 7,6 centu na litr nafty a 3,9 centu na benzin v rámci kampaně za „čistší“ automobily a palivo.

Demonstranti teď obviňují prezidenta, že opustil obyčejné lidi. Prezident zase obvinil opozici, že protestující využívá k zastavení jeho reforem. Třeba nacionalistka Marine Le Penová, kterou Macron porazil v prezidentských volbách, prohlásila, že „vláda by se neměla bát francouzského lidu, který přišel ukázat revoltu“.

Vydáno pod