WP: Saúdský princ v hovoru s Kushnerem a Boltonem označil Chášakdžího za nebezpečného radikála

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán v telefonátu s americkými představiteli popsal zavražděného novináře Džamála Chášakdžího jako nebezpečného radikála. Uvedl to ve čtvrtek list The Washington Post (WP) s odvoláním na zdroje z Bílého domu. Rijád zatím neodpověděl na otázku vznesenou USA, Tureckem a dalšími velmocemi, kdo nařídil vraždu tohoto kritika saúdskoarabské vlády.

Princ o novináři podle listu mluvil jako o členovi radikální organizace Muslimské bratrstvo v telefonátu se zetěm prezidenta Donalda Trumpa Jaredem Kushnerem a hlavním bezpečnostním poradcem Johnem Boltonem. Zároveň se oba snažil přesvědčit, aby USA zachovaly partnerství se Saúdskou Arábií.

Telefonát se odehrál ještě předtím, než Saúdská Arábie přiznala vraždu Chášakdžího, který byl podle tureckého prokurátora uškrcen krátce po vstupu na konzulát v Istanbulu. Představitelé ropné velmoci poté jeho smrt veřejně odsoudili a slíbili potrestání viníků. Kauza otřásla princovou pozicí, která byla dosud vykreslována jako velmi pevná.

Tvrdit, že byl nebezpečný? Směšné, reagovala rodina novináře

Chášakdžího rodina podle WP označení novináře za radikála rázně odmítla. „Džamál Chášakdží nebyl členem Muslimského bratrstva. Tato tvrzení v posledních letech opakovaně odmítal,“ uvedla. „V žádném případě nebyl nebezpečný člověk. Tvrdit opak je směšné,“ dodala.

Turecko opakovaně vyzývá Rijád, aby objasnil, kde skončilo novinářovo tělo, a při vyšetřování spolupracoval. Saúdská Arábie naposledy odmítla požadavek Ankary vydat osmnáct lidí, kteří byli v zemi kvůli kauze zadrženi.

Vraždu naposledy odsoudil také Izrael. Premiér Benjamin Netanjahu se k ní poprvé veřejně vyjádřil v pátek. Označil ji za „ohavnou“, zároveň ale vyzdvihl důležitost Saúdské Arábie pro stabilitu regionu a označil za větší problém Írán. Norsko si kvůli vraždě novináře ve čtvrtek předvolalo velvyslance Saúdské Arábie v Oslu.