„Bazilika svatého Marka zestárla za jeden den o dvacet let.“ Benátské památky poničila velká voda

Události: Záplavy v Itálii a v Rakousku (zdroj: ČT24)

Benátky se stále potýkají se vzedmutou hladinou moře a nepřízní počasí. Pod vodou se tak ocitlo 70 procent historického centra včetně baziliky svatého Marka, kde podle prvních zkoumání napáchala voda značné škody. Je to přitom teprvé popáté v historii, kdy voda baziliku zaplavila, ale už podruhé od roku 2000. Do Itálie se navíc ve čtvrtek po dni klidu vrátily silné bouřky.

Carlo Alberto Tesserin, který je zodpovědný za správu baziliky svatého Marka, komentoval napáchané škody s tím, že „za jeden den bazilika zestárla o dvacet let“. Podle něj dosáhla slaná voda, která cihly a mozaiky v bazilice velmi poškozuje, až do výšky devadesáti centimetrů.

Zaplaveno tak bylo baptisterium i kaple a voda poškodila také mramorovou podlahu. Promáčené jsou také dveře a sloupy.

Zaplavená podlaha v benátské bazilice svatého Marka
Zdroj: Andrea Merola/ČTK/AP

Záplavy v Benátkách poškodily i dvě cenné tapiserie španělského umělce Joana Miróa, které měly být součástí připravované výstavy v paláci Zaguri poblíž náměstí svatého Marka.

Gobelíny, jejichž cena se odhaduje asi na jeden milion eur (asi 26 milionů korun), skončily pod vodou navzdory tomu, že byly uskladněny ve druhém patře paláce. Budovu totiž voda vyplavila skrze odpadní potrubí.

Gobelíny ještě nebyly instalovány na stěnách a nacházely se v přepravních krabicích, když pracovníci paláce zjistili, že je budova vyplavená. Tapiserie už mají v péči odborníci ze slavné gobelínky v Asti, kde se pokusí díla šetrně vysušit a zbavit nečistot a soli.

Tři čtvrtiny Benátek pod vodou

Benátky se nyní potýkají se silně vzedmutou hladinou Jaderského moře, jevem označovaným jako „aqua alta“. Tento fenomén nastává, když obzvláště vysoký příliv způsobí částečné zaplavení níže položených částí Benátek včetně hlavního náměstí svatého Marka.

K tomu dochází několikrát ročně, zejména na podzim a na jaře, a ve většině případů tento stav nezpůsobuje větší problémy. O vysoké vodě se pak mluví tehdy, když příliv překračuje 80 centimetrů nad střední hladinou moře a zaplavuje město.

Nyní ovšem hladila teprve pošesté v historii překročila hranici 150 centimetrů a pod vodou se ocitlo 70 procent historického jádra města. V posledních dnech se navíc k silnému přílivu přidaly také silné deště a vítr.

Do Itálie se vrátily bouře

V Itálii ve čtvrtek v důsledku bouřek zahynuli další čtyři lidé. V alpské oblasti Valle d'Aosta zemřeli dva cestující v autě, na které spadl strom. V údolí Val Badia v Dolomitech zahynul muž, který se snažil opravit větrem poničenou střechu. Další muž podlehl zraněním, která utrpěl v pondělí, kdy na jeho auto v Jižním Tyrolsku spadl strom. Od pondělí tak mají rozmary počasí v zemi již sedmnáct obětí.

Téměř celou Itálii sužovaly bouře doprovázené lijáky či silným větrem od pondělí. Ve středu se počasí uklidnilo, ale ve čtvrtek bouře propukly nanovo.

S velkými problémy se podle agentury APA potýká severoitalská provincie Belluno a velká voda opět trápí Benátky. Několik obcí v okolí města Belluno je bez elektrického proudu a sesuvy půdy zablokovaly některé silnice.

Záplavy jsou hlášeny i z regionů Piemont a Ligurie, kde je stále odříznuté od světa známé letovisko Portofino. Kvůli zničené pobřežní silnici se nyní dá do městečka dostat jen lodí. Silné bouře zasáhly i oblast sicilské metropole Palermo. Podle předpovědí počasí má krizová situace přetrvat až do pátku.