Tisíc nových diplomatů, dvanáct dalších ambasád. Londýn s blížícím se brexitem rozhazuje sítě

Velká Británie přijme tisíc nových diplomatů (zdroj: ČT24)

Velká Británie plánuje v souvislosti s brexitem výrazně rozšířit svou síť diplomatů. Oznámil to tamní ministr zahraničí Jeremy Hunt. Londýn tak chce posílit britský vliv ve světě poté, co země opustí unijní struktury. Británie přijme tisícovku dalších diplomatů, otevře nové ambasády a posílí výuku jazyků.

Šéf britské diplomacie hovoří o nejvýraznějším rozšíření britské diplomatické sítě během této generace. „Tato země se nachází v klíčovém historickém okamžiku. Světové rozložení sil se mění a po brexitu se změní i naše pozice v tomto rozložení,“ upozornil Hunt, který chce „oživit a rozšířit“ vliv Spojeného království po letech, kdy se v této oblasti výrazně škrtalo.

Londýn zaměstná další stovky diplomatů a otevře dvanáct nových zastupitelských úřadů. „Naše demokratické hodnoty jsou v největším ohrožení od pádu Berlínské zdi. Přesto si myslím, že můžeme využít náš vliv, náš dosah a naši moc k tomu, abychom tyto hodnoty bránili a stali se neviditelným řetězem, který spojuje světové demokracie,“ je přesvědčen ministr.

Po zamýšleném rozšíření diplomatického sboru by měl mít Londýn své představitele v 83 procentech zemí OSN. „Znamená to posílení o 992 lidí. Budeme mít zastoupení ve 160 zemích ze 192 zemí OSN. To je stejně jako má Francie a jen o něco méně než Spojené státy a Čína,“ upozornil Hunt.

Rozvodová dohoda stále v nedohlednu, optimismus ale zůstává

Smělé plány zveřejnil ministr zahraničí pět měsíců před zamýšlenou odlukou od Bruselu. Stále přitom není jasné, za jakých podmínek k odchodu dojde a jaké budou následné vztahy s evropskými zeměmi. Někdejší ministr pro brexit ale věří, že se nakonec týmy domluví.

„Strach vyhraje, strach z toho, že se nedohodneme. Moc jsme o tom zatím nemluvili, ale myslím, že ten iracionální strach z brexitu bez dohody nakonec vyhraje. Možná to ale bude mít dvě fáze – kdy se domluvíme v Bruselu, Westminster to odmítne a znovu se to vrátí,“ prohlásil bývalý britský ministr pro odchod z EU David Davis.

Optimismem nešetří ani nynější vyjednavač Spojeného království Dominic Raab – jasno by prý mohlo být do 21. listopadu. Právě tento termín uvedl v dopise předsedovi parlamentního výboru pro brexit.

Raabova slova ovšem dementoval úřad premiérky Theresy Mayové s tím, že žádný termín zatím stanoven není. Proti se postavilo i samotné ministerstvo pro brexit, kterému Raab velí. Dvacátý první listopad je podle něj pouze datem, které zákonodárci navrhli pro Raabovo vystoupení před výborem.