Německo tlačí na Saúdskou Arábii. Zastavuje vývoz zbraní, dokud se nevyjasní smrt novináře

Německo kvůli vývoji v kauze Džamála Chášakdžího nebude vyvážet zbraně do Saúdské Arábie. Rozhodnutí podle kancléřky Angely Merkelové platí, dokud nebude kolem osudu novináře jasněji. Právě Německo spolu s Velkou Británií a Francií vydaly prohlášení, v němž žádají po Rijádu další podrobnosti. Tamní prokuratura uvedla, že zemřel při potyčce na konzulátu v Istanbulu.

Nejdřív se proti zbrojnímu vývozu do pouštního království vyslovil německý
ministr zahraničí. Zpochybnil zářijové rozhodnutí Berlína prodat do Rijádu německý dělostřelecký systém. V neděli pak zaznělo od německé kancléřky jasné rozhodnutí: Německo zbraně Saúdské Arábii dodávat nebude, dokud se smrt novináře neobjasní.

„Za prvé, jak už jsme uvedli, co nejrazantněji tento čin odsuzujeme. Za druhé, je bezpodmínečně nutné objasnit, co se stalo. Nijak jsme se nepřiblížili k důkazům ani potrestání viníků. Za třetí, souhlasím s těmi, kdo říkají, že vývoz zbraní, jakkoliv už dnes omezený, nemůže za současných okolností probíhat,“ prohlásila německá kancléřka Merkelová.

Další kroky chce Berlín konzultovat se zahraničními partnery. Váhavý přístup Rijádu ke kauze Chášakdžího vyvolal kritiku i v dalších evropských zemích. Německo tak společně s Francií a Británií požadují důvěryhodná fakta, která smrt novináře vysvětlí. Prohlášení Rijádu, že zemřel po bitce s lidmi, se kterými se na úřadě sešel, podle nich nestačí. 

„Ne, nemyslím si, že je to věrohodné. Myslím si, že je to otřesný případ. Podporujeme turecké vyšetřování a britská vláda bude chtít vidět ty, kteří jsou za tuto smrt odpovědní,“ říká britský ministr pro brexit Dominic Raab. 

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier se domnívá, že i další země Evropské unie by měly pozastavit vývoz zbraní do Saúdské Arábie. „Bylo by významné sjednotit evropské stanovisko… nebude to mít náležitý dopad, pokud my zastavíme vývoz a ostatní státy ten výpadek doplní,“ míní Altmaier.

Trump prodej zbraní rušit nechce

Americký prezident Donald Trump prý sice saúdskoarabskému vysvětlení věří, smrt novináře ale považuje za nepřijatelnou. Stále pak trvá na tom, že odvetná opatření by neměla zahrnovat zrušení prodeje amerických zbraní Rijádu. Dopad by podle něj pocítili hlavně američtí občané.

„Nebudu spokojen, dokud nenajdeme odpověď. Ale byl to velký první krok. Byl to dobrý první krok, ale chci znát odpověď,“ prohlásil Trump.

O kauze už americký prezident mluvil telefonicky taky s tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Společně se prý shodli, že všechny aspekty případu musí být vyřešeny. Šéf saudské diplomacie pak označil incident v americké televizi Fox News za kardinální a závažné pochybení. Korunní princ Muhammad bin Salmán prý o události nic nevěděl.

„Jednotlivci, kteří tohle udělali, k tomu neměli pravomoc. Očividně došlo k obrovské chybě. A co tu chybu zkomplikovalo, byl pokus ji zakrýt. To je nepřijatelné v každé vládě. Bohužel se to ale stalo,“ uvedl k případu saúdskoarabský ministr zahraničí Adel Al-Jubeir.

Saúdskoarabská verze událostí je v rozporu s informacemi, které zveřejnila v uplynulých dnech turecká provládní média s odvoláním na nejmenované turecké představitele. Podle nich byl Chášakdží brutálně zavražděn komandem speciálně vyslaným z Rijádu. V den jeho zmizení nebo noc předtím přiletělo do Istanbulu z Rijádu patnáct Saúdských Arabů – mezi nimi i členové ochranky korunního prince a tajné služby i forenzní expert. Krátce po zmizení novináře podle Turků zase odcestovali.

Synovi Chášakdžího kondoloval saúdskoarabský král i korunní princ

Saúdskoarabský král Salmán a korunní princ Muhammad bin Salmán vyjádřili soustrast synovi zavražděného novináře Džamála Chášakdžího. Oznámila to v pondělí saúdskoarabská agentura SPA, podle níž novinářův syn Saláh poděkoval. Širší rodině kondoloval také saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr, který v sobotu přiznal, že Chášakdží byl zabit, a označil to za tragédii a velký omyl.