Nemáme co skrývat, ať si Turci náš konzulát prohledají. Saúdský princ popřel zadržení novináře

Saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán slíbil, že Turecko bude smět prohledat konzulát jeho země v Istanbulu. Reagoval tak na tvrzení Ankary, že Saúdští Arabové v budově úřadu drží novináře kritického vůči režimu v Rijádu. Saúdské úřady trvají na tom, že novinář konzulát opustil okamžitě po vyřízení své záležitosti.

„Ten objekt je svrchované území, ale my jim (Turkům) umožníme tam vstoupit a prohledat, co si budou přát. Nemáme co skrývat,“ sdělil princ v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Saúdskoarabský konzulát v Istanbulu
Zdroj: Osman Orsal/Reuters

Saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího nikdo neviděl od úterý, kdy si šel na konzulát v Istanbulu pro potvrzení o rozvodu. K úřadu jej doprovázela snoubenka, jeho návratu se ovšem nedočkala.

Saúdská Arábie trvá na tom, že muž nebyl zadržen a že z budovy odešel. Turecko ve středu oznámilo, že Chášakdží je pohřešován a že podle jeho informací je stále na půdě konzulátu.

Džamál Chášakdží pravidelně přispíval do amerického listu The Washington Post. Deník v pátek na místo jeho sloupku zveřejnil prázdné místo s fotografií telefonujícího Chášakdžího a titulkem „Chybějící hlas“. Prázdný článek s upozorněním na Chášakdžího nejasnou situaci zveřejnil deník i na svém internetovém serveru.

V editorialu The Washington Post vyzval saúdského korunního prince, aby „přijal konstruktivní kritiku od patriotů, jako je Chášakdží“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Z radikála liberálem

Džamál Chášakdží od loňska pobýval v USA z obavy před zatčením, které potkalo jiné saúdskoarabské intelektuály i novináře. Ve svých komentářích kritizoval i korunního prince Mohameda bin Salmána za to, že sice propaguje reformy, ale nepřipouští žádnou debatu o nich. Předmětem jeho kritiky byla také účast Saúdské Arábie v bojích v Jemenu či politika Rijádu vůči Kataru.

Chášakdží se narodil v Medíně, v mládí inklinoval k radikálnímu islámu, ale později se stal liberálem. Novinářskou kariéru zahájil v 80. letech jako spolupracovník listu Saudi Gazette, Ukáz a Aš-šark al-Avsat. V Afghánistánu a Súdánu několikrát pořídil rozhovor s bývalým vůdcem teroristické sítě al-Káida Usámou bin Ládinem.