Britové v kauze Skripal identifikovali třetího člena ruské rozvědky, píše Telegraph

Britská tajná služba identifikovala třetího člena ruské rozvědky, jehož podezírá z podílu na březnovém pokusu o vraždu dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury. Napsal to v pátek britský deník The Telegraph. Rusko podíl na otrávení Skripala a jeho dcery odmítá. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek také prohlásil, že Moskva se nebude bavit o podezřelých s médii.

Britští vyšetřovatelé tento měsíc identifikovali dva muže, kteří se podle nich v březnu pokusili otrávit bývalé ruského a britského agenta Skripala a jeho dceru. Britská premiérka Theresa Mayová začátkem září před poslanci prohlásila, že útok spáchali příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Média posléze uvedla, že jména mohla být falešná. Na oba muže byl vydán evropský zatykač.

V pátek deník The Telegraph napsal, že britská tajná služba a protiteroristická policie identifikovaly třetího člena ruské vojenské rozvědky, který navštívil Salisbury před březnovým pokusem o vraždu Skripala. Cílem cesty prý byla příprava útoku, který byl podle Londýna proveden jedem novičok, jenž se vyráběl v bývalém Sovětském svazu. Skripal i jeho dcera se z otravy zotavili a žijí na neznámém místě v Británii.

Peskov v pátek řekl, že se Moskva nebude o podezřelých bavit s médii. Aby se Rusko mohlo připojit k vyšetřování případu, potřebuje podle něj materiál, který mu poskytnou patřičné zdroje, nikoli média. „Nevíme, zda jsou tyto mediální zprávy pravdivé, je obtížné oddělit pravdu od lži,“ řekl Peskov k informaci o třetím podezřelém.

Vyjádřil se rovněž k informaci Telegraphu o tom, že Boširov je ve skutečnosti plukovník ruské vojenské rozvědky Anatolij Vladimirovič Čepiga, jemuž údajně prezident Vladimir Putin udělil vyznamenání Hrdina Ruské federace. Čepiga bojoval v Čečensku a na Ukrajině. Peskov řekl, že Kreml ověřoval informaci o „ruském hrdinovi“ Čepigovi a že nemůže potvrdit, že člověk tohoto jména byl vyznamenán.

Skripalova kauza vyvolala napětí

Začátkem července zemřela na otravu nervově paralytickou látkou typu novičok čtyřiačtyřicetiletá Dawn Sturgessová, která přišla do kontaktu s touto látkou ve městě Amesbury, jež leží nedaleko Salisbury. Podle britských úřadů se otrávila náhodně nalezenou lahvičkou od parfému, která zřejmě byla použita při otravě Skripala.

Skripalova kauza vyvolala napětí mezi Západem a Ruskem. Británie, USA i řada dalších zemí vypověděly kvůli tomu na jaře několik ruských diplomatů, Rusko reagovalo recipročně. Spojené státy v srpnu kvůli otravě Skripala novičokem vyhlásily vůči Moskvě sankce, které se týkají obchodní výměny a finančních transakcí.