Ruský režim ztrácí neporazitelnost ve volbách. Přitvrzuje proti opozici

Horizont ČT24: Těžký život ruské opozice (zdroj: ČT24)

Ruská policie opět zadržela opozičního politika Alexeje Navalného. A to ve chvíli, kdy odcházel z věznice, kde si odpykal předchozí trest. Navalnyj byl v srpnu zatčen a odsouzen k 30dennímu vězení za plánování nepovolené lednové demonstrace proti prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ruskem hýbe vlna kritiky vlády za plánované zvyšování věku odchodu do důchodu. Ve volbách gubernátorů mimo jiné proto neuspěli všichni vládní kandidáti.

Navalnyj dostal trest 20 dní odnětí svobody. Byl opět odsouzen za porušování veřejného pořádku. Tentokrát se ale netýkalo porušení pravidel pro pořádání mítinků, nýbrž toho, že tato shromáždění ohrozila zdraví nebo majetek lidí. Toto obvinění zastánci Navalného označují za exotické a za důkaz toho, že opozičníkův případ má jasný politický podtext.

Navalnyj skončil už několikrát ve vězení za činy, které soudy označily jako správní delikty. V minulosti totiž dostal dva podmíněné tresty za finanční machinace, což ale jeho příznivci považují za účelová obvinění, kterými ho režim podle nich trestá za opoziční činnosti a za odhalování korupce ve vládních kruzích.

Podle své mluvčí Kiry Jarmyšové byl Navalnyj od roku 2011 zatčen celkem devětkrát a za mřížemi strávil 172 dnů. Z toho pět zatčení a 120 dnů ve vězení spadá podle ní do období od začátku kampaně před letošními prezidentskými volbami, kterých se ale Navalnyj nemohl kvůli výše zmíněným podmíněným odsouzením účastnit.

Navalnyj s kolegy z Fondu boje proti korupci dlouhodobě vyšetřuje z otevřených zdrojů rozkrádání veřejných financí. Výsledky pátrání pak tým zveřejňuje ve videích na internetu. Odhalil například rozsáhlé majetky premiéra Medvěděva včetně vinice v Toskánsku, luxusních sídel a jachet. To vyvolalo masové demonstrace.

Naposledy se zabýval nákupy potravin pro tři sta tisíc příslušníků elitních policejních jednotek Národní gardy. Zjistil, že v roce 2017 nákupy skokově několikanásobně podražily a garda teď nakupuje například cibuli, maso nebo džusy dráž, než stojí v běžném maloobchodě.

Nepřímo z korupce obvinil i velitele Národní gardy Viktora Zolotova, který ho pak ve vlastním videu vyzval na souboj s tím, že z něj udělá „šťavnatou kotletu“. Za to si Zolotov vysloužil vlnu posměchu a výzev k souboji v jiných disciplínách. Mnozí totiž kritizovali, že fyzicky vycvičený šéf gardy vyzývá Navalného bez zkušenosti v boji.

Ruskem hýbe důchodová reforma

Současná zesílená kampaň úřadů proti Navalnému souvisí podle ruských opozičních novinářů s nervozitou v ruské společnosti, kterou vyvolal záměr Kremlu zvýšit hranici důchodového věku Rusů. „Já bych řekl, že reálné důvody pro nervozitu tady jsou. Na druhé straně si ovšem musíme uvědomit, že Jednotné Rusko má ve státní dumě zatím ústavní většinu, takže vlastně není čeho se obávat,“ komentoval to pro Horizont ČT rusista Libor Dvořák.

Proti plánu vlády se demonstruje prakticky po celém Rusku, popularita prezidenta Vladimira Putina poklesla a vládní strana Jednotné Rusko zaznamenala několik trpkých porážek v nedávných komunálních volbách.

Vítězstvím pro kandidáty hlavní kremelské strany neskončily ani dvoje víkendové volby v Chabarovském kraji a Vladimirské oblasti, kde se ve druhém kole rozhodovalo o osobě příštího gubernátora. Kandidáti Jednotného Ruska v obou regionech prohráli, gubernátory se stali reprezentanti nacionalistické strany Vladimira Žirinovského.

Volby gubernátora v Přímořském kraji se komise snažila zfalšovat, aby vyhrál vládní kandidát. Udělal to však natolik nešikovně, že se volby musí opakovat.

Jednotné Rusko stále drží převahu: z 22 voleb gubernátora jich vyhrálo 13 už v prvním kole.

Sobotní demonstrace proti důchodové reformě svolané komunisty se v Moskvě zúčastnilo na deset tisíc lidí. Podobné akce se konaly i v dalších městech evropské části Ruska, na Sibiři a Dálném východě. „Režim sahá v poslední době k větším represím proti účastníkům demonstrací,“ říká zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas.