„Dvě stě let výzkumu ztraceno.“ Stovky sálů Národního muzea v Brazílii pohltily plameny

Požár v Národním muzeu v Brazílii zřejmě zničil kolem dvaceti milionů předmětů včetně archeologických nálezů a historických memorabilií. Píše to agentura Reuters s odvoláním na informace brazilské televize Globo. Žádné oběti ani zranění nejsou hlášeny. Muzeum v Riu de Janeiru, které bylo založeno v roce 1818, je nejstarší vědeckou institucí v zemi. Budova byla v minulosti rezidencí portugalské královské rodiny.

Oheň vypukl v neděli po skončení návštěvních hodin a rozšířil se po budově. Příčina ani rozsah škod zatím nejsou jasné. „Je to nenahraditelná ztráta pro celý svět. Nikdy to nebudeme schopní napravit ani opravit budovu. Při požáru naštěstí nikdo nezemřel, ale ty škody se zkrátka nahradit nedají,“ prohlásil bývalý ředitel muzea Sergio Kugland de Azevedo. 

Na místě zasahovalo osmdesát hasičů a některé kusy sbírek byly za pomoci zaměstnanců muzea zachráněny, sdělil mluvčí hasičů Roberto Robadey. Zásah se ale rozbíhal pomalu, protože dva požární hydranty, které jsou muzeu nejblíže, nefungovaly. Pro vodu do nedalekého jezera tak musely vyrazit kamiony.

Jeden ze zaměstnanců knihovny Edson Vargas da Silva sdělil místním médiím, že oheň se rychle šířil i kvůli dřevěným podlahám a řadě papírových dokumentů.

Pracovníci muzea, výzkumníci a akademici sledovali katastrofu zdálky. Někteří z nich plakali, uvedl web zpravodajské stanice CNN. „Dívám se tu, jak se historie mé země mění v popel. Jsem zdrcená,“ konstatovala obyvatelka Ria de Janeira Isabelle Ramalhová.

V plamenech neskončila jen brazilská historie. Mnoho lidí to má za metaforu města – a země jako celku. Rio de Janeiro je v krizi. Bující násilí, hluboký ekonomický propad a politická korupce udělaly z města stín toho, čím dřív bývalo.
Katy Watsonová
zpravodajka BBC v Jižní Americe
Brazilské Národní muzeum v Riu de Janeiro lehlo popelem (zdroj: APTN)

V budově byla i nejstarší lidská fosilie nalezená v Brazílii

Požár zachvátil stovky muzejních sálů. Náměstek ředitele muzea Luiz Duarte přiznal, že cítí „hlubokou sklíčenost“ a „obrovský hněv“. „Všechny historické archivy, které byly uchovávány v prostředním sektoru budovy, byly zcela zničeny. Zmizelo 200 let historie,“ posteskl si Duarte.

Brazilské Národní muzeum založil v roce 1818 král Jan VI. Portugalský. Jde o jedno z nejstarších a nejvýznamnějších muzeí v Brazílii a zároveň o významnou kulturní a vědeckou instituci pro celou Latinskou Ameriku.

V muzeu bylo umístěno několik významných sbírek včetně egyptských artefaktů včetně mumií a sarkofágů, řecko-římských artefaktů a nejstarší lidské fosilie nalezené v Brazílii. Šlo o 12 tisíc let starou kostru 25leté ženy, již se přezdívalo Luzia. Jednalo se o nejstarší nalezenou lidskou fosilii na území amerických světadílů.

V muzeu byly k vidění také dinosauří kosti nebo meteority. Byl zde kupříkladu největší meteorit, který kdy byl v Brazílii nalezen. Kámen vážil 5,36 tuny a objeven byl v roce 1784. 

V budově se nacházely rovněž dokumenty mapující období od příchodu Portugalců v 16. století až po vyhlášení republiky v roce 1889. V roce 1808 se stala rezidencí portugalské královské rodiny, když Portugalsko čelilo útokům Napoleona, připomíná zpravodajský server BBC News.

Brazilský prezident Michel Temer označil neděli za smutný den pro Brazílii. „Dvě stě let práce, výzkumu a vědění je ztraceno,“ řekl. Ředitel muzea mluví o „kulturní tragédii“. „Uvnitř máme i artefakty, které shromáždili císařové Petr I. a II. Nesmírně vzácné kousky,“ podotkla zástupkyně ředitele Cristina Serejová.

Prezident slíbil obnovu muzea

Stovky rozlícených obyvatel Ria se před stále doutnající budovou domáhaly přístupu do budovy, kde chtěly zjistit přesný rozsah škod. Policie proti demonstrantům použila obušky a slzný plyn a udržela je mimo budovu.

Protestující rovněž požadovali obnovu muzea, kterou krátce nato slíbil prezident Temer. Soukromé i státní banky podle něho souhlasily s tím, že pomohou rekonstrukci budovy financovat. Spolu se státním ropným gigantem Petrobras a důlní společností Vale podle Temera vytvoří „síť ekonomické podpory“, která zajistí obnovu muzea i sbírek. 

Zanedbaná budova měla konečně projít opravou

Tragédie rozpoutala v Brazílii ostrou debatu o tom, zda bylo možné nevyčíslitelným ztrátám zabránit. Náměstek ředitele muzea Luiz Duarte v rozhovoru s televizí Globo uvedl, že brazilské vlády muzeum po celá léta zanedbávaly a že trpí nedostatkem finančních prostředků.

„Nedávno jsme uzavřeli dohodu se státní rozvojovou bankou BNDES o značné investici do obnovy budovy. Ironií osudu je, že jsme plánovali nový systém protipožární ochrany,“ sdělil Duarte. 

Banka v červnu na svých internetových stránkách uvedla, že se dohodla na poskytnutí 21,7 milionu reálů (115 milionů korun) na obnovu historické budovy a na zajištění vyšší bezpečnosti sbírek.

Brazilský ministr kultury Sérgio Sá Leitao později připustil, že „tragédii bylo možné zabránit“ a že „problémy se časem hromadily“. Ministr připomněl, že v roce 2015 za vlády levicové prezidentky Dilmy Rousseffové bylo muzeum uzavřeno „pro nedostatek prostředků na jeho údržbu“.

Požár zničil brazilské národní muzeum (zdroj: ČT24)