Kalifornii zasáhlo ohnivé tornádo. Nebývale silný úkaz o velikosti tří fotbalových hřišť rval stromy ze země

V Kalifornii zaznamenali hasiči ohnivé tornádo (zdroj: ČT24)

Kalifornští hasiči zveřejnili záběry velkého ohnivého tornáda, které vzniklo na konci července během lesních požárů u města Redding. Podle úřadů byl vzácný jev nebývale silný. Jeden hasič během evakuace obyvatel oblasti zemřel.

Takzvané ohnivé tornádo nejen spalovalo, ale silný vítr rval stromy ze země, odnášel střechy z domů a ničil vše, co mu přišlo do cesty. Tornádo mělo podle hasičů rozměry tří fotbalových hřišť a dosáhlo nebývale silné intenzity. Úkaz vzniká ve chvíli, kdy je sloupec teplého stoupajícího vzduchu obklopen plameny. 

„Toto ohnivé tornádo se řítilo rychlostí skoro 260 kilometrů za hodinu. Mluvíme tady o tornádu kategorie EF 3. Byl jsem tam následující ráno, poté co prošlo Západním Reddingem, a viděl jsem všechny ty domy, které to zničilo nebo poškodilo. Vypadalo to jako po hurikánu,“ uvedl mluvčí kalifornských hasičů Scott McClean.

Jeden hasič během evakuace obyvatel oblasti zemřel. Spolu s ním zahynulo v den ohnivého tornáda také dalších sedm lidí. Zničena byla tisícovka budov.

Kalifornie zažívá letos v létě nejhorší požáry ve své historii. Město Redding, kde hasiči vzácný jev zaznamenali, bylo zasaženo nejvíce. S nejsilnějším ohněm v historii tohoto amerického státu bojovalo ještě na začátku srpna 14 tisíc hasičů. 

Ohnivé tornádo zaznamenali lidé letos také v Anglii. Na začátku srpna se objevilo poblíž města Woodville v jižním Derbyshiru.