Drama v jižní Francii. Velká voda zatopila stany i silnice, úřady evakuovaly z kempů stovky lidí

Bleskové záplavy na jihu Francie (zdroj: ČT24)

Kvůli bleskovým povodním evakuovali záchranáři v jižní Francii na 1600 lidí. Mezi nejvíce zasaženými departementy jsou Ardèche, Drome a Gard. Většina evakuovaných se nacházela v kempech a záchranáři pro ně poslali i vrtulníky. Zasažené oblasti musely opustit stovky dětí a mnoho turistů. Jedna osoba se pohřešuje. Bouřky a vydatné deště zasáhly také Španělsko. V provincii Barcelona padaly kroupy velké jako pingpongový míček.

Voda se zvedla o několik desítek centimetrů za pár minut. Úřady vyhlásily pohotovost v celkem šesti regionech. Téměř polovina evakuací se týká severní části departementu Gard, kde z břehů vystoupily řeky Cèze a Ardèche. Představitel místních úřadů Thierry Dousset televizní stanici BFM-TV řekl, že lidé byli evakuováni z pěti kempů.

„Silnice v zasažených oblastech se proměnily v bouřlivé toky, vítr vyvracel stromy a strhával střechy,“ uvedl server franceinfo.fr. V některých oblastech padaly kroupy velké jako pingpongové míčky.

„Věděli jsme, že hrozba bouře je bezprostřední, nemohli jsme uvěřit, jak silná byla. Probudili jsme se v několika desítkách centimetrů vody. Jízda v našem karavanu byla děsivá, protože silnice u řeky byla zcela pod vodou a všude se objevovaly proudy vody,“ řekla BBC Britka Rachel Buchananová, která kempovala v zasažené oblasti. 

Pohřešovanou osobou je sedmdesátiletý Němec, který se v v jednom z letních táborů staral o děti, uvedla BFM-TV. Patrně se nacházel uvnitř vozu, který odnesla voda. Našel se prázdný.

 V obci Bagnols-sur-Cèze byly hospitalizovány čtyři německé děti kvůli podchlazení, oznámila správa departmentu Gard. Místní starosta uvedl, že mezi 350 osobami, které nalezly v obci bezpečí, je nemálo nizozemských turistů. V nouzovém přístřešku v nedaleké obci Saint-Julien-de-Peyrolas skončilo 119 německých dětí, které tábořily poblíž, napsal server Franceinfo.

Na zásahu se podílelo bezmála sedmdesát hasičů a 120 příslušníků vojenské policie a byly nasazeny čtyři helikoptéry. Řada místních silnic zůstává neprůjezdná.

Redaktor ČT o náhlých povodních ve Francii: Hladina řeky se zvedla během pár hodin o několik metrů (zdroj: ČT24)

V departementu Ardèche bylo z jednoho z kempů evakuováno 184 Němců, většinou dětí. Podle úřadů se všem dostalo péče zdravotníků a většina je v pořádku. Deset z nich muselo být převezeno do nemocnic s lehčími zraněními či podchlazením.

„Po ulicích se valily řeky vody, bylo tam minimálně dvacet centimetrů vody. Hladina řeky stoupla během několika hodin o dva až tři metry,“ prohlásil redaktor ČT Martin Tyburec, který se v době bleskových povodní nacházel v obci poblíž Avignonu. Podle něj může mít situace na řece Ardèche negativní dopad na turismus, který je v oblasti hojný. 

Bahenní gejzír ve Švýcarsku, obří kroupy v Katalánsku

Intenzivní bouřky prošly v uplynulých dnech rovněž Švýcarskem. Do obce Chamoson se přivalilo bahno a část města zasypalo. Podle hlášení se ale nikomu nic nestalo a nedošlo ani k větším škodám.

S extrémním počasím se potýká i Španělsko, které zasáhly po vlně veder silné deště. Už od středy vydatně prší v Katalánsku – v provincii Barcelona padaly dokonce kroupy velké asi jako pingpongový míček. Kvůli vichru padaly mnohde stromy, které způsobily komplikace na silnicích i na dálnici AP7 nedaleko Barcelony. Na plážích v Katalánsku vydali varování před koupáním kvůli silnému větru a velkým vlnám.

Díky dešti a poklesu teplot se ale podařilo dostat pod kontrolu lesní požáry jižně od Valencie. Rozhořely se v pondělí po zásahu blesku do stromu a ohrožovaly turistickou oblast přímořského letoviska Gandia. Na tři tisíce lidí byly v regionu evakuovány, polovina z nich se mohla domů vrátit ve čtvrtek. Ostatní strávili v náhradním ubytování i dnešní noc.