OBRAZEM: Amiens si připomnělo 100 let od bitvy, která předznamenala triumf spojenců v 1. sv. válce

V katedrále ve francouzském Amiens se uskutečnil ceremoniál u příležitosti 100. výročí bitvy, která znamenala obrat v první světové válce a předznamenala vítězství spojenců. Pietního aktu se podle francouzského tisku zúčastnily asi tři tisíce hostů včetně britské premiérky Theresy Mayové či prince Williama.

Během aktu zazněly například úryvky z dopisů vojáků, předčítané v angličtině, francouzštině i němčině. „Amiens bylo především městem spojení. Tady spojily síly vojska Francie a britského impéria. Utvrdilo to spojence,“ uvedl princ William.

Bitvou u města Amiens, která vypukla 8. srpna 1918 a trvala několik dnů, začala takzvaná stodenní ofenziva, která se stala závěrečnou kapitolou první světové války. Série vojenských vítězství po bitvě vedla ke kapitulaci Německa.

„Dobyté území nebylo nijak rozsáhlé. Význam vítězství byl morální, nikoliv územní. Spojencům i nepřátelům to odhalilo prolomení německého odporu,“ prohlásila Mayová.

Amiens si připomnělo sto let od slavné bitvy (zdroj: ČT24)

První velká bitva s využitím tanků

Bojů u města Amiens se zúčastnily desítky tisíc vojáků, kromě Britů a Francouzů také Američané, Australané a Kanaďané. Bitva podle historiků znamenala také předěl ve způsobu vedení války. Byla první velkou bitvou, v níž byly nasazeny tanky, čímž de facto skončila zákopová válka.

Největší francouzská katedrála zdobí Amiens už osm století. Během bitvy chránily cenné kusy interiéru stovky pytlů s pískem. Do opravy se město pustilo prakticky s koncem bojů. Nový, i když dočasný háv, dostala díky světelným efektům i po sto letech.