V Laosu se protrhla přehrada, pohřešují se stovky lidí

Stovky lidí jsou pohřešovány v Laosu poté, co se protrhla rozestavěná přehrada na jihu země. Podle oficiální laoské tiskové agentury KPL několik lidí zemřelo. Při neštěstí se vylily miliardy krychlových metrů vody. Podle britského zpravodajského webu BBC voda zalila šest vesnic a přes šest tisíc lidí zůstalo bez domova.

Neštěstí se stalo v provincii Attapeu na jihovýchodě země nedaleko hranic s Vietnamem. „Několik lidí zemřelo a několik stovek dalších je pohřešováno,“ uvedla laoská tisková agentura. Více než 6600 lidí přišlo o domov.

Lidé potřebují pitnou vodu a léky

Premiér odložil jednání vlády a odjel na místo neštěstí. Místní úřady vyzvaly vládu a další organizace k poskytnutí pomoci zasaženým lidem. Žádají o oblečení, jídlo, pitnou vodu a léky. Do rizikové oblasti vyslaly desítky lodí, aby pomohly evakuovat lidi. 

K protržení hráze zřejmě přispěly mohutné deště

Podle jihokorejské tiskové agentury Jonhap neštěstí patrně způsobily deště, které v oblasti přesáhly trojnásobek běžného množství. Pod přívalem vody pak povolila hráz jedné z přidružených přehrad hlavní vodní nádrže.

Laos patří mezi nejchudší asijské země. Přešel sice od komunismu k tržní ekonomice, ale zůstává státem s vládou jedné strany a omezenými svobodami. Neexistuje tu prakticky žádná svoboda tisku a pravidla, za nichž v zemi mohou působit zahraniční reportéři, jsou velmi přísná a omezující.

Přehrada se stavěla jako společný podnik vedený jihokorejskou firmou s thajskými a laoskými partnery. Měla být otevřená v letošním roce.

Skupiny na ochranu životního prostředí dlouhodobě vyjadřují obavy z hydroelektrárenských projektů Laosu a především z dopadu elektráren na řeku Mekong, její flóru a faunu i na místní obyvatele a ekonomiku, která je na řece závislá. Elektřina z několika hydroelektráren poskytuje značnou část laoského zisku z exportu. Hlavním kupcem laoské elektřiny je Thajsko.