Sedmnáct lidí se utopilo na výletní lodi v Missouri. Ke dnu je poslala vichřice

Sedmnáct lidí včetně dětí přišlo o život při nehodě turistického obojživelného vozidla, které se převrhlo na jezeře v americkém státě Missouri. Konečnou bilanci neštěstí po nálezu těl posledních čtyř pohřešovaných oznámil úřad místního šerifa.

Šerif Doug Rader podle webu deníku The Springfield News-Leader uvedl, že neštěstí se stalo o čtvrteční noci, kdy se loď s 31 lidmi na palubě převrhla a potopila na vodní nádrži Table Rock Lake. Neštěstí přežilo 14 lidí, sedm z nich zůstává po incidentu v nemocnici včetně dvou, kteří jsou ve vážném stavu.

Zachraňovat lidi se podle Radera snažil mimo jiné jeden z jeho zástupců, který ani nebyl ve službě. Na místě zasahovali i potápěči.

Vlny měly půldruhého metru

Loď se podle šerifa převrhla nejspíše vinou počasí. Předpověď varovala před silnou vichřicí. Při ní podle místních obyvatel rychlost větru v poryvech dosahovala až 130 kilometrů za hodinu a zdvihaly se vlny vysoké půldruhého metru.

Z videozáznamu, který byl pořízen před potopením plavidla, je patrné, že obojživelník má s plutím značné problémy kvůli velkým vlnám.

Šéf výletní společnosti Jim Pattison v rozhovoru se stanicí CBS prohlásil, že plavidlo vzhledem k podmínkám nemělo vůbec vyplout. Dodal ale, že bouře se objevila zničehonic. V době neštěstí Pattisonova společnost měla na jezeře dva obojživelníky, jeden z nich se dokázal bezpečně vrátit na břeh.

Firma Ride the Ducks International, která tato obojživelná plavidla vyrábí, musela v roce 2016 zaplatit pokutu ve výši jednoho milionu dolarů poté, co se její stroj srazil u Seattlu s autobusem. Přiznala, že při jeho výrobě nedodržela americké předpisy.