Who is America? ptá se komik Sacha Baron Cohen. V seriálu se pustil do Dicka Cheneyho i Sarah Palinové

Slavný komik Sacha Baron Cohen je opět v akci. Nově nabízí sedmidílný satirický seriál Who Is America?, v němž v převleku zpovídá svým svérázným způsobem řadu známých osobností včetně republikánské političky Sarah Palinové. Hned první díl vyvolal rozporuplné reakce – naráží totiž na problém častých útoků na amerických školách.

„Představte si, kdyby Sacha Baron Cohen rok tajně natáčel novou show,“ láká Cohen na svůj nový počin, který má „ukázat různorodé jedince z kulturní a politické oblasti, slavné i neznámé, kteří obývají tuto jedinečnou zemi“ (Spojené státy – pozn. redakce).

Komik se vrací k televizní tvorbě po více než deseti letech. Na výsluní ho vynesly jeho satirické dokumentární filmy Borat či Brüno, jež přinášejí nezapomenutelný a často kritizovaný pohled na americkou kulturu. Vlnu rozporuplných emocí zjevně vyvolá i jeho nové dílo – seriál Who is America?, za nímž stojí jako režisér i jako scenárista.

Zbraně do škol

První ze sedmi půlhodinových epizod odvysílal Showtime v neděli. Cohen v něm hraje několik postav včetně izraelského antiteroristy Errana Morada. Ten se vydává za zbraňovými lobbisty v USA, které se snaží přesvědčit o nutnosti vyzbrojit a vycvičit malé děti, aby nedocházelo k dalším masakrům na amerických školách.

Tito lobbisté přitom dávají komikovi nic netušíc za pravdu. Předseda virginské domobrany Philip Van Cleave se ujímá role průvodce instruktážními videi se zbraněmi pro děti.

V USA jsou školní masakry velmi časté, část společnosti volá po omezení zbraní – zpřísnit opatření se snažil roky exprezident Barack Obama. Zbraňová lobby má ale v Americe velký vliv a proti větším změnám jsou i republikáni v čele s prezidentem Donaldem Trumpem, kteří poukazují na právo stanovené v ústavě.

V Cohenově seriálu se dle první ukázky objeví také republikán Dick Cheney, viceprezident za vlády George W. Bushe mezi lety 2001 až 2009, který byl stoupencem mučící techniky zvané waterboarding. Ta se používala k vyslýchání podezřelých teroristů. Komik nechává Cheneyho podepsat část výbavy k waterboardingu.

Podvedená Palinová

Populární herec napálil i Sarah Palinovou, republikánskou političku a bývalou kandidátku na viceprezidenta. Ta už na Facebooku reagovala na zvěsti, že se v seriálu objeví, tím, že ji Cohen podvedl, když se převlékl za postiženého amerického veterána, navíc na falešném invalidním vozíku. Palinová ho označila za „zlého a nemocného“ člověka, komik ale její kritiku odmítl.

Podobně si na komika stěžuje rovněž bývalý zákonodárce, nyní konzervativní moderátor Joe Walsh. Ten dostal pozvánku na večeři stoupenců Izraele, která se podle něj ale nakonec ukázala být lstí. Kvůli oslovení ze strany Cohena se ozvali také bývalý arizonský šerif Joe Arpaio a bývalý alabamský soudce Roy Moore.

„Netušil jsem, že se Sacha Baron Cohen nebo Showtime budou snažit ztrapnit, ponížit a vysmívat se nejen Izraeli, ale také věřícím konzervativcům, jako jsou Sarah Palinová, Joe Walsh nebo Dick Cheney,“ poznamenal Moore na Facebooku. V současné době zvažuje žalobu.