Začala evakuace školáků a trenéra ze zatopené thajské jeskyně

Na severu Thajska začala v neděli operace na záchranu dvanácti chlapců a jejich fotbalového trenéra, kteří před 15 dny uvázli v zatopeném jeskynním komplexu Tham Luang. Oznámili to místní guvernér a šéf krizového štábu.

On-line přenos

Záchrana thajských chlapců

  • 17:10

    Děkujeme za pozornost, on-line přenos končí. Další informace k záchraně chlapců z thajské jeskyně najdete v běžném zpravodajství.

  • 17:07

    Jeskyni už opustil i poslední zdravotník a potápěč. Nikdo v ní nezůstal.

  • 16:08

    Trenér si kromě pochval vysloužil i kritiku za to, že chlapce vůbec vzal do jeskyně pravidelně zaplavované v monzunovém období.

  • Fotbalisté (ve věku mezi 11 až 16 roky) a jejich trenér (25) se před stoupající vodou uchýlili na místo nazývané podle známé thajské pláže Pattája, k němuž vede ale jeden z nejužších průchodů v celém komplexu. Kousek za touto oblastí, vzdálenou zhruba 2,4 kilometru od hlavního vchodu, našli skupinu záchranáři. 
  • Jeskynní komplex se nachází pod horským masivem, který vylučuje možnost dostat se ke skupině s pomocí vrtů. Dopravit na místo nezbytné vybavení by bylo obtížné a časově náročné.

„Dnes je velký den. Chlapci jsou připraveni čelit všem výzvám,“ citovala AFP šéfa místního krizového štábu. Místní guvernér řekl, že na operaci se podílí třináct zahraničních a pět thajských potápěčů. Chlapci mají postupně vycházet vždy v doprovodu dvou potápěčů.

Záchranáři potřebují pět hodin na to, aby se od vchodu do jeskyně dostali ke skupině, a šest hodin na cestu zpět. Počítá se také s hodinovým odpočinkem. Venku by tak tedy mohl první být někdy kolem 16:00 SELČ. Chlapce čeká průchod i velmi úzkými jeskynními chodbami, z nichž některé nejsou vyšší než 60 centimetrů.

Záchranářský tým si udělal základnu ve třetí komoře jeskynního komplexu, která je od hlavního vchodu vzdálená asi 500 metrů. O dalších 300 metrů dál se vstupní prostor dramaticky zužuje. Nejtěžší pro chlapce bude první úsek cesty, který vede do třetí komory, tedy právě do základny záchranářů. Tam budou mít i přestávku. Zbytek cesty pak budou moci jít, i když bahnitým a někde i zatopeným prostorem.

Podle místního generála záchrana chlapců a trenéra potrvá celkově tak dva až čtyři dny v závislosti na podmínkách uvnitř částečně zaplavené jeskyně a na počasí. Hraje se o čas – v příštích dnech by měly oblast znovu zasáhnout silné deště. A jak uvedl přímo z místa Petr Vodička z Hasičského záchranného sboru hl. města Prahy, na místě už prší. 

„Pomocí trubek se nám podařilo odklonit proud vody na místě, kde podle nás vtékala do jeskyně. Vodní hladina uvnitř tak dramaticky poklesla. Podařil se nám tak nejdůležitější krok ve snaze zastavit zaplavování,“ uvedla Fongjan Jirasit z thajského ministerstva stavebního inženýrství.

„Pokud hladina kyslíku klesne na dvanáct procent, může to ovlivnit jejich mozky a dokonce způsobit šok. Pokud obsah oxidu uhličitého v krvi dosáhne určité úrovně, způsobí to otravu krve. Takže zvyšování kyslíku v jeskyni je jediné, co můžeme dělat,“ řekl guvernér provincie Chiang Rai Marongsak Osatanakord.

Začaly záchranné práce (zdroj: ČT24)
  • Kdo je v 18členném záchranném týmu, není zcela jasné. Podle britského listu The Guardian je klíčovým členem australský lékař a zároveň potápěč Richard Harris, který pracuje jako anesteziolog v Adelaide. Jeho přítomnost si vyžádali britští potápěči, kteří chlapce našli.

Jediný způsob, jak školáky dostat ven, je brodit se temnými a úzkými chodbami. Ty jsou plné bláta a silných proudů a naopak se v nich nedostává kyslíku. Únik proplaváním zvažují zkušení jeskynní záchranáři až jako poslední možnost, protože chlapci nejsou trénovaní v potápění. Cesta ven je však velmi komplikovaná, protože je plná zákrut a zaplavených chodeb.

„Z našeho pohledu je to enormně nebezpečná záležitost, jeskynní potápění je velmi obtížná disciplína, absolvují se nejpve vždy stovky ponorů na otevřené vodě a pak se teprve přistupuje k zahájení kurzu jeskynního potápění. Takže pro chlapce, kteří jsou takhle dlouho zavření v jeskyních, někteří z nich jsou neplavci a řekněme, jednou dvakrát si to mohli vyzkoušet, je to enormně nebezpečné,“ konstatuje přímo z místa druhý z Čechů, zástupce velitele stanice Morava ze Speleologické záchranné služby Libor Matuška.

Guvernér řekl, že mírné počasí a opadávající hladina vody v posledních dnech vytvořily optimální podmínky pro „podvodní“ evakuaci. Opětovný déšť by však tuto příležitost mohl zmařit. 

Venku je připraveno třináct plně vybavených zdravotnických týmů a spolu s nimi i vrtulníky. Podle vedoucího záchranářského týmu by cesta k helikoptéře trvala 10 minut a poté dalších 15 minut do nemocnice.

Thajské úřady evakuovaly kvůli záchranné operaci oblast kolem zatopené jeskyně. Příští dny jsou z hlediska záchranných operací považovány za klíčové, přičemž počasí se horší. „Vy, kteří se nepodílíte na záchranné operaci, opusťte prosím okamžitě prostor,“ citovala agentura Reuters policistu promlouvajícího s pomocí amplionu.

Úřady se rozhodly takto konat v době, kdy hornatý sever asijské země zahalila po relativně suchém období opět temná monzunová mračna, což údajně dál zvyšuje rizikovost práce záchranářů, kteří se nadále pouští do „války s vodou a časem“.

Jeskyně, kde jsou chlapci uvězněni
Zdroj: ČT24/Rajabhat Mahasarakham University/French Federation of Speleology

Chlapci ve věku 11 až 16 let a jejich pětadvacetiletý trenér zmizeli při záplavách 23. června, kdy se vydali prozkoumat jeskynní komplex poblíž hranice s Barmou. Skupina byla v jeskyni nalezena po devítidenním pátrání 2. července. Nyní ji ohrožuje stoupající voda a ubývající kyslík.

Do záchranných prací se zapojilo několik zemí včetně České republiky. Vyslala dva příslušníky hasičského záchranného sboru s úkolem prověřit možnosti, jak by Česká republika mohla pomoci při záchraně. Česká velkokapacitní čerpadla však nelze použít z důvodu jejich váhy a obtížné manipulovatelnosti. Thajsko tak zatím  českou nabídku nevyužije sdělila česká diplomacie. Dva čeští hasiči zůstávají ale dále na místě.

V pondělí má k jeskyni přijet premiér Prajutch Čan-Oča, aby dohlédl na záchranou operaci a sešel se s příbuznými chlapců.