Syrští uprchlíci se usadili na Golanských výšinách. Věří, že tu uniknou palbě vlastní armády

Události: Syrští uprchlíci na Golanech (zdroj: ČT24)

Syrská armáda pokračuje ve své ofenzivě na povstalci drženou provincii Dará na jihu země. Povstalci už oznámili, že se s režimem v Damašku i jeho ruským spojencem dohodli na příměří a postupném odzbrojení. Před boji uprchlo z Dará přes 320 tisíc lidí. Část z nich čeká u hranic s Jordánskem, další se usadili u hranic s Golanskými výšinami okupovanými Izraelem.

Na kamenité náhorní plošině Golanských výšin s řídkou vegetací se rodí nové město. Čtyři desetiletí tu bylo ostražité ticho syrsko-izraelského příměří pod dohledem modrých přileb. Pak odsud islamisté vyhnali syrské vojáky i síly OSN. Nyní sem před bombami vlastní armády prchají tisíce uprchlíků.

Syrská válka se přesouvá stále blíže k izraelské hranici na Golanských výšinách. První výstřely a výbuchy už jsou slyšet z demilitarizovaného pásma mezi oběma zeměmi. „Potřebujeme stany a chléb. Žili jsme na ulici a potřebujeme pomoc. Utekli jsme před bombardováním vlády,“ říká uprchlice z Dará.

Oblast, kam se stahují uprchlíci ze syrského Dará
Zdroj: ČT24

Na pomoc uprchlíkům se spojila židovská armáda s arabskými organizacemi

Jordánsko i Izrael odmítly otevřít migrantům své hranice. V mimořádné záchranné operaci se ale židovská armáda spojila s arabskými organizacemi a uprchlíkům dodala stovky stanů a tuny humanitární pomoci.

Demilitarizovaná oblast na Golanských výšinách
Zdroj: ČT24

Jih demilitarizovaného pásma mezi Sýrií a Izraelem se tak v současnosti mění v obří uprchlický tábor. Utečenci spoléhají na to, že si je syrská ani ruská letadla nedovolí bombardovat u posílených pozic izraelské armády.

„Od roku 1947 máme se Sýrií dohodu o oddělení našich sil. Je to klíčová dohoda. Budeme ji dodržovat do puntíku a je na všech ostatních, aby učinili to samé,“ prohlásil ostatně i izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Neúprosně se blížící pád města Dará, kde se v roce 2011 zrodilo protivládní povstání, bude znamenat konec poslední nezávislé povstalecké enklávy v Sýrii. Damašek sice stále nemá kontrolu nad čtyřiceti procenty země, na nich ale operují rebelové pod tureckým nebo americkým velením.

Ze syrské strany Golanských výšin se tím rychle stává další neuralgický bod války, ve které se střetávají zahraniční mocnosti i znepřátelené etnické skupiny. Dalším hráčem v oblasti je skupina napojená na Islámský stát, která drží jižní sektor syrsko-izraelské hranice, kde se soustřeďují noví uprchlíci.