Izrael sníží odpočet peněz vybíraných pro Palestince. Ti přijdou o miliony dolarů ročně

Izraelský parlament schválil zákon, který připraví Palestinu o miliony dolarů ročně. Sníží odvod z daní a cel ze zboží dováženého na palestinská území. Jejich výběr provádějí právě izraelské úřady a část poté poskytnou tamní samosprávě. Izrael kritizuje, že peníze putují i rodinám vězněných Palestinců, kteří byli odsouzeni po střetech s izraelskou armádou. Podle izraelské kontrašpionáže loni tyto rodiny dostaly od samosprávy 1,2 miliardy šekelů (7,3 miliardy korun). To prý může Palestince motivovat k dalším konfliktům.

Pro zákon hlasovalo 87 ze sto dvaceti poslanců. Proti hlasovali arabští zástupci v Knessetu. Podle palestinských zákonodárců jde o sociální dávku pro rodiny v nouzi, které teď Izrael bude okrádat. Rozhodnutí parlamentu přichází v době, kdy humanitární pomoc Palestině razantně snižují Spojené státy nebo Austrálie.

Navrhovatel zákona Avi Dichter z vládní strany Likud řekl, že samospráva rodinám vězňů posílá až sedm procent ze svého rozpočtu, který je zatížen vysokým deficitem. „Místo aby vaše samospráva investovala do zdravotnictví a školství, dáváte sedm procent z rozpočtu na financování terorismu,“ sdělil Dichter na adresu šéfa samosprávy Mahmúda Abbáse.

Další navrhovatel zákona Elazar Stern řekl, že peníze budou odloženy a vláda rozhodne, zda je Palestincům v určité době vrátí. V původní verzi zákon počítal s tím, že peníze budou poskytnuty obětem palestinských útoků, avšak tato verze kvůli možným právním problémům neprošla.

Arabský poslanec Džamál Zahálka řekl, že Dichter i Stern jsou „nestydatí“. „Podporují vraždění palestinských dětí, vy všichni podporujete bombardování Gazy. Zabili jste palestinské děti, kdo z vás proti tomu vystoupil?“ uvedl Zahálka.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu požadoval, aby se přestaly vyplácet peníze těm, kdo na vězně pohlížejí jako na národní hrdiny.

Palestinci se brání, že peníze vybrané za daně jim patří

Ve většině palestinských rodin je nejméně jeden člen, který byl od roku 1967, kdy Izrael začal okupovat palestinská území, vězněn, píše agentura AFP. Palestinská samospráva přiznává, že rodiny Palestinců odsouzených ke kratším trestům dostávají méně peněz než rodiny dlouhodobých vězňů. Podle Izraele to pobízí Palestince k páchání těžších zločinů. Podle palestinských zdrojů je teď v Izraeli vězněno asi 6700 Palestinců a mnozí byli usvědčeni z útoků na Izraelce.

Mluvčí palestinské samosprávy Júsuf Mahmúd k zákonu řekl, že peníze vybírané za daně patří Palestincům a Izrael nemá právo je zadržovat. Porušuje tím podepsané smlouvy. „Ten zákon je krádež peněz vězňů a mučedníků, kteří jsou pro nás symboly svobody,“ řekl.

Austrálie v pondělí oznámila, že zastavuje přímou finanční pomoc palestinské samosprávě, protože tyto peníze mohou být použity k platbě lidem usvědčeným z násilí. Ministryně zahraničí Julie Bishopová řekla, že vláda už přestala peníze posílat do fondu Světové banky. „Jakákoli pomoc (…) lidem usvědčeným z politicky motivovaného násilí je v rozporu s hodnotami Austrálie a podrývá naději do budoucna,“ sdělila Bishopová.