U rakouského Sankt Pöltenu vykolejil vlak. Přes třicet lidí utrpělo zranění

Události: U rakouského Sankt Pöltenu vykolejil vlak (zdroj: ČT24)

U dolnorakouského Sankt Pöltenu vykolejila souprava úzkorozchodné železnice, dva vagony se převrátily. Tři dospělé osoby byly těžce zraněny a dalších 31 cestujících utrpělo lehčí poranění, sdělily úřady podle agentury APA. Ve vlaku cestovalo asi osmdesát pasažérů včetně mnoha dětí, které jely do škol. Za neštěstí mohla příliš vysoká rychlost, sdělila dohledová organizace NÖVOG.

Nehoda se stala u obce Völlerndorf, která leží zhruba na desátém kilometru úzkorozchodné trati známé jako Mariazellerbahn. Na místo nehody zamířila třicítka záchranných vozidel s osmdesáti zdravotníky a lékaři. K vykolejenému vlaku odletěly i tři záchranářské vrtulníky. Podle autoklubu ÖAMTC startovaly z Kremže, Ybbsitzu a Vídně. Na místě byly také dva hasičské vozy s 50 muži.

„Kvůli příliš vysoké rychlosti přední část soupravy vykolejila, zadní na tu přední následně najela,“ uvedl mluvčí společnosti NÖVOG, která dohlíží na železniční dopravu v Dolních Rakousech. „Zda došlo k překročení maximální rychlosti povolené v této oblasti kvůli technickému či lidskému selhání, je předmětem vyšetřování,“ dodal. Jakou rychlostí vlak v okamžiku nehody jel, NÖVOG nesdělila.

Rakouští záchranáři u nehody vlaku
Zdroj: ČTK

Převažují poranění hlavy a hrudníku a také zlomeniny. „To souvisí se silou, jakou byli lidé vymrštěni skrz vlak,“ řekl mluvčí dolnorakouských hasičů Franz Resperger.

Všechny zraněné už odvezli, na místě zůstávají desítky příslušníků zásahových jednotek a odstraňují následky nehody. Trojice vážně zraněných je v nemocnicích v Amstettenu, Sankt Pöltenu a Vídni, lehce zranění byli většinou transportováni do Sankt Pöltenu a někteří do Melku. Nezraněné děti zamířily na hasičskou zbrojnici v Gerasdorfu, odkud si je mohli vyzvednout rodiče.

Podle Respergera krátce po sedmé hodině ráno vykolejily a převrátily se dva hnací vozy, jeden vagon zůstal na kolejích. Agentura DPA uvedla, že se nehoda stala kousek před mostem. Vlak byl na cestě do dolnorakouského hlavního města Sankt Pöltenu. Kvůli nehodě musely být odpojeny od proudu železniční troleje. Trať je mimo provoz a dopravu zajišťují náhradní autobusy.

Mariazellerbahn spojuje známé poutní místo Mariazell ve spolkové zemi Štýrsko se zhruba 90 kilometrů vzdáleným Sankt Pöltenem.