Francie posílá úředníky do Valencie, aby pomohli s migranty z Aquaria. Některé azylanty i přijme

O část migrantů, kteří se plaví do Španělska na lodi Aquarius, by se mohla kromě španělských úřadů postarat i Francie. Podle jejího ministra zahraničí Jean-Yvese Le Driana vyrazí za Pyreneje úředníci, aby pomohli s vyřizováním žádostí o azyl. Pokud si budou příchozí přát, Francie některé z těch, kteří azyl dostanou, také přijme.

Více než šest set lidí, kteří se u libyjských břehů dostali na palubu lodi organizace SOS Méditerranée, by mělo v neděli dorazit do valencijského přístavu. Migranti jsou kromě lodě Aquarius také na dvou dalších plavidlech, protože se na Aquarius sotva vešli. Na pevninu budou vystupovat postupně a o jejich dalším osudu rozhodnou úředníci ze Španělska, ale možná i Francie.

Pomoc s migranty z Aquaria nabídl Jean-Yves Le Drian svému španělskému protějšku Josepu Borrellovi již ve čtvrtek. Podle AFP Madrid nabídku přijal. Nyní francouzský ministr informoval, že Paříž posílá do Valencie zaměstnance svého úřadu pro ochranu uprchlíků, kteří budou pomáhat španělským úředníkům.

„Francouzská vláda bude spolupracovat se španělskou vládou na zvládnutí příjezdu migrantů,“ uvedla španělská vicepremiérka Carmen Calvoová. Ti z příchozích, kteří dostanou azyl, potom budou moci do Francie i odcestovat.

Loď Aquarius se člunem italské pobřežní hlídky, který převzal část migrantů z přetíženého plavidla
Zdroj: ČTK/AP/Salvatore Cavalli

Kotviště Francie nenabídla

Španělsko je jedinou zemí, která nabídla plavidlům svůj přístav. Itálie a Malta je nenechaly přistát. Svůj přístav bývalé hlídkové lodi německé pobřežní stráže, kterou nyní vlastní francouzská nevládní organizace SOS Méditerranée (loď se ale plaví pod gibraltarskou vlajkou), nenabídla ani Francie, byť se nakonec rozhodla španělským úřadům pomoci.

Aquarius se svojí eskortou již jsou podle španělských médií ve španělských teritoriálních vodách poblíž Baleárských ostrovů a doprovází je fregaty španělského námořnictva. Ve Valencii se migrantů nejprve ujmou zdravotníci.

Podle italské vlády sbírají migranty další lodě, ani ty však nebudou vpuštěny

I když už se plavba Aquaria chýlí ke konci, možná bude mít následníky. Italský ministr vnitra Matteo Salvini ujistil, že nová vláda svůj postoj k plavidlům přivážejícím migranty nezmění a do italských přístavů se nedostanou ani nadále. Podle Salviniho již jsou u libyjských břehů další dvě lodě zahraničních nevládních organizací – Lifeline a Seefuchs – které se chystají vylovit z vratkých člunů další migranty.

„Měli by vědět, že Itálie už nebude komplicem v ilegálním obchodu s migranty. Takže by (lodi) měly směřovat do neitalských přístavů,“ napsal Salvini na Twitteru. Podle průzkumu, který tento týden zveřejnil deník Corriere della Sera, podporuje vládní rozhodnutí blokovat italské přístavy pro neitalské lodě s migranty 59 procent Italů. Itálie je nyní hlavní branou běženců do Evropy, v posledních čtyřech letech připlulo do Itálie přes Středozemní moře přes 600 tisíc migrantů.