Bývalý šéf Trumpovy kampaně Manafort jde do vazby

Horizont ČT24: Manafort musí do vězení (zdroj: ČT24)

Soud poslal do vazební věznice lobbistu Paula Manaforta, bývalého šéfa volebního štábu Donalda Trumpa. Soudkyně Amy Bermanová Jacksonová vzhledem k novým obviněním zrušila podmínky kauce, a Manafort tak do data soudu vazbu neopustí. Trump označil rozhodnutí soudu za nefér.

Manafort čelí dvěma žalobám, první začne soud projednávat v červenci, druhou v září. Ve Virginii je obviněn, že se dopustil daňových úniků a bankovních podvodů. Ve Washingtonu je stíhán za praní špinavých peněz a zamlčení lobbistických aktivit ve prospěch proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. V obou případech vinu popírá.

Loni v říjnu soud Manafortovi uložil domácí vězení v jeho domě na washingtonském předměstí Alexandria. Obviněný se ale krátce nato se soudem dohodl na kauci, aby mohl domácí vězení opustit. Do zástavy dal několik svých domů v hodnotě téměř 12 milionů dolarů (265 milionů korun).

Manafort se snažil ovlivnit svědky, tvrdí vyšetřovatel

Robert Mueller, bývalý šéf FBI, který Manafortovy kauzy vyšetřuje, vznesl ale před týdnem proti lobbistovi další obvinění. Snažil se prý z domácího vězení ovlivňovat svědky tím, že jim posílal textové zprávy a zašifrované vzkazy s cílem ovlivnit jejich svědectví a zatajit důkazy. Bránil údajně také průchodu spravedlnosti, když svědky nutil ke lži. Spolu s Manafortem byl z těchto činů obviněn i jeho někdejší spolupracovník Konstantin Kilimnik, který má údajně vazby na ruské tajné služby.

Trump se na Twitteru bývalého šéfa svého volebního štábu zastal. Napsal, že jeho vazební stíhání je nefér. „Jak tvrdý trest pro Manaforta, který zastupoval Ronalda Reagana, Boba Dolea a mnoho dalších špičkových politiků a (volebních) kampaní. Nevěděl jsem, že Manafort je šéfem gangu,“ napsal prezident ironicky. „A co Comey a nečestná Hillary a všichni ostatní? Velmi nefér!“ dodal Trump s odkazem na bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho a svou někdejší protikandidátku ve volbách Hillary Clintonovou.

Mueller byl ministerstvem spravedlnosti pověřen, aby prošetřil možné ruské zásahy do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Stíhání Manaforta s hlavní linií Muellerova vyšetřování bezprostředně nesouvisí, přestože lobbista před volbami spolu se svým kolegou Rickem Gatesem vedl Trumpův volební štáb. Gates, jehož Mueller rovněž obvinil, se k nezákonným činům přiznal a na rozdíl od Manaforta s FBI spolupracuje.

Vydáno pod