Comey dramaticky porušil pravidla, uvádí zpráva. Exšéf FBI šokoval vyšetřováním Clintonové před volbami

Horizont ČT24: Comey volby neovlivnil, ale pochybil (zdroj: ČT24)

Bývalý šéf FBI James Comey se při objasňování aféry kolem e-mailů někdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonové „jasně a dramaticky“ odchýlil od pravidel úřadu, jeho záměrem ale nebylo ovlivnit výsledek předloňských prezidentských voleb. Uvádí to závěrečná zpráva amerického ministerstva spravedlnosti.

Clintonové psal údajně na soukromý e-mail i Obama

Protikandidátka nynějšího prezidenta Donalda Trumpa se před volbami dostala do problémů kvůli tomu, že jako ministryně zahraničí v letech 2009 až 2012 používala pro elektronickou poštu soukromý server clintonemail.com. Z vyšetřování vyplývá, že ke třinácti lidem, s nimiž byla Clinotonová takto v kontaktu, patři i někdejší prezident Barack Obama.

Zpráva dále vysvětluje, že Obamova e-mailová adresa byla vytvořená z pseudonymu a že pošta, kterou Clintonové odesílal či od ní přijímal, byla podle příslušníků tajných služeb vyhodnocena jako nepodléhající utajení.

Kritika hazardního chování Clintonové byla během volební kampaně jedním z hlavních Trumpových trumfů. Budoucí prezident opakovaně žádal její uvěznění. „Málokdo pochybuje, že ředitel FBI Comey a jeho skvělí agenti budou schopni shromáždit dostatek důkazů na svědectví proti Hillary Clintonové a jejímu nejbližšímu okruhu, i přes úsilí o vlastní diskreditaci. Pokud by měla vyhrát, znamenalo by to bezprecedentní ústavní krizi,“ řekl Trump začátkem listopadu 2016.

Comey otevřel kauzu pár dnů před klíčovými volbami

Vyšetřovatelé FBI nicméně ještě v roce 2016 Clintonovou z podezření z trestného činu očistili, i když jí vyčetli krajně neopatrné jednání. Comey pak několik dní před prezidentskými volbami případ znovu otevřel a oznámil, že se rozhodl Clintonovou znovu vyšetřovat.

Podívejte, z toho, že bych měl ovlivnit volby, je mi mírně na zvracení. Ale upřímně řečeno, své rozhodnutí jsem nemohl zvrátit. Měl jsem o tom mluvit, nebo to skrývat? Toto rozhodování je pro mě bolestivou zkušeností, ale pokud by se situace měla opakovat, jednal bych stejně.
James Comey
bývalý šéf FBI

Jeho rozhodnutí vyvolalo smršť kritiky ze strany demokratů, kteří Comeyho dodnes obviňují, že Clintonové nejspíš prohrál volby. „Je hodně divné, že něco takového se objevuje před volbami. Faktem je, že to není jen divné, ale velmi neočekávané a skutečně problematické,“ podotkla sama Clintonová.

Generální inspekce amerického resortu spravedlnosti teď Comeyho očistila, řadu věcí mu ale vyčetla. Vyšetřování trvalo rok a půl. „Nezjistili jsme, že by (Comeyho) rozhodnutí byla důsledkem jeho politické předpojatosti, ale dospěli jsme k závěru, že jasným a dramatickým odchýlením od úředních norem ministerstva (spravedlnosti) a FBI negativně ovlivnil pověst FBI a ministerstva jako nástrojů spravedlnosti,“ uvádí se v kontrolní zprávě o osmnáctiměsíčním vyšetřování.

Ministerský dokument podle serveru Politico přináší nové důkazy o tom, že si personál FBI vyměňoval e-mailové vzkazy kritické vůči Trumpovi, které se dostávaly do tisku. Samotného Comeyho zpráva tvrdě kritizuje, že nerespektoval podřízenost vůči nejvyšším představitelům ministerstva spravedlnosti.

Vážnou chybou bylo i to, že Comey krátce před volbami v roce 2016 informoval Kongres, že znovu kauzu Clintonové otevírá. Comey podle generální inspekce neměl ani veřejně vyhlašovat, že je proti trestnímu stíhání Clintonové.

Comey rozzlobil Trumpa i demokraty

Trump, který loni Comeyho z funkce ředitele FBI vyhodil, ho zahrnuje výčitkami, že vyšetřování kauzy Clintonové vedl zaujatě a chybně, když případ nedotáhl k soudu. Demokraté zase mají Comeymu za zlé, že kauzu znovu těsně před volbami otevřel, i když už o nemožnosti trestního stíhání Clintonové předtím sám hovořil.

„Zpráva inspekce je totální pohromou pro Comeyho, jeho poskoky a bohužel i FBI. Comey je nyní oficiálně zdaleka nejhorším šéfem v historii FBI,“ reagoval teď Trump na závěrečnou zprávu z vyšetřování. Špatnou pověst FBI podle něj navrátí nový ředitel úřadu Christopher Wray, který je ve funkci od loňského srpna. „Udělal jsem lidem obrovskou službu, že jsem ho vyhodil,“ dodal na adresu Comeyho.

Skutky, kterých se bývalý šéf FBI dopustil, jsou podle šéfa Bílého domu „zločinné“. Comey byl podle prezidenta „vůdcem zlodějského hnízda“. Americká média upozorňují, že Trump a jeho poradci se snaží využít zprávy generální inspekce ministerstva spravedlnosti nejen k očernění Comeyho, ale hlavně ke zpochybnění mise zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který pátrá po ruském vlivu na prezidentské volby v USA v roce 2016.

Prezident se snaží vydávat kontrolní zprávu za důkaz politické zaujatosti a neprofesionality FBI, přestože ministerská zpráva s vyšetřováním ruského vlivu nesouvisí, uvedla agentura AP.

Vydáno pod