Summit v Singapuru je první důležitý krok k míru, míní jihokorejský velvyslanec v ČR

Události, komentáře: Jihokorejský velvyslanec v ČR k summitu v Singapuru (zdroj: ČT24)

Setkání lídrů KLDR a USA je podle jihokorejského ambasadora v ČR Mun Sung-hjona důležitým prvním krokem na cestě k míru. Věří, že za deset let najdou obě země rozděleného poloostrova vzájemnou důvěru a začnou spolupracovat. Velvyslanec v Údálostech, komentářích exkluzivně komentoval výsledky singapurského summitu.

„Summit je velice důležitým prvním krokem. Když se podíváme na historii Korejského poloostrova, tak od konce války v roce 1953 nedůvěra mezi Severní a Jižní Koreou opravdu velmi často zabránila tomu, aby se naše vztahy rozvinuly dál. To se týká i vztahů mezi Severní Koreou a Spojenými státy,“ prohlásil Mun Sung-hjon.

Ten přípomínal i zásluhy jihokorejského prezidenta Mun Če-ina: „Je důležité, že se summit v Singapuru uskutečnil díky pomoci jihokorejského prezidenta Muna.“ Ten podle velvyslance velice často komunikoval se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem a kromě toho byl i v poměrně úzkém kontaktu se severokorejskou stranou.

Výsledek setkání lídrů USA a KLDR by mělo být v jihokorejském národním zájmu. „Nemyslím si, že bychom měli být nervózní ze summitu nebo ze sbližování Severní Koreje s USA. Spojené státy jsou naším spojencem,“ komentoval setkání prezidentů v Singapuru Mun Sung-hjon.

Mun Sung-hjon
Zdroj: ČT24

Po summitu v Singapuru sice vyšlo najevo, že by Spojené státy měly pozastavit společná americká a jihokorejský vojenská cvičení. Ovšem ohrožení bezpečnosti své země se velvyslanec neobává a nepředpokládá, že by vojenské jednotky USA měly z Jižní Koreje odcházet.

Mun Sung-hjon podle svých slov chápe, že chce Donald Trump přestat s vojenskými hrami, avšak čelní představitelé Jižní Koreje zatím neví, co si pod tím americký prezident představuje. „To budeme muset rozklíčovat,“ prohlásil Mun Sung-hjon.

Jižní Korea si od summitu hodně slibovala

Jihokorejský velvyslanec připomněl, že jeho země si od summitu hodně slibovala a měla velká očekávání. Nyní podle něj bude důležité, jakým způsobem se zahájí mírový proces a jak si země rovnoběžkou rozděleného poloostrova začnou věřit, aby se mohly dopracovat k udržitelnému míru.

Podle Mun Sung-hjona i dalších politiků je výsledná deklarace singapurského summitu všeobecná a na setkání lídrů USA a KLDR nezazaznělo nic konkrétního. Přesto jihokorejský ambasador vidí summit pozitivně a považuje ho za začátek mírové cesty. 

Mun Sung-hjon věří, že lidé v obou dvou Koreách budou moci spolu volně komunikovat, budou se moci navštěvovat bez jakýchkoliv limitů. „Tohle je ideální situace, o které můžu snít, že bychom se tam mohli za 10 let dostat,“ řekl velvyslanec s tím, že by si přál, aby byl poloostrov mírovější a státy dokázaly spolupracovat na společné prosperitě.

Severní Korea má velmi dobré vyjednavače

Mun Sung-hjon měl na starosti přípravu protokolu na summit obou Korejí v Pchjongjangu v roce 2007. Severokorejskou metropoli dosud navštívil dvakrát. Podle jeho zkušeností disponuje Severní Korea opravdu skvělými vyjednavači, kteří naslouchali jihokorejským požadavkům. 

„Například podle mezinárodního protokolu, když naše hlava státu navštěvuje cizí zemi, má být vystavena jihokorejská vlajka, což Severokorejci v našem případě nejprve odmítli. Ale nakonec to dokázali splnit,“ vzpomínal Mun Sung-hjon. Podle něj jihokorejská vlajka tehdy nakonec visela, protože o tom rozhodl někdo na vyšších místech. Vyjednavači na nižší úrovni se vystavení symbolu svých jižních sousedů hodně bránili.

Vůdci KLDR si potrpí na podpisové pero

Severokorejci jsou podle Mun Sung-hjona opravdu citliví na to, co jejich vůdce říká. Například na summitu v roce 2007, kterého se účastnil jako ředitel protokolu, si tehdejší hlava KLDR Kim Čong-il potrpěla na podpisové pero.

„Když jsme summit připravovali, tak Severokorejci byli opravdu velice, velice opatrní, pokud šlo například o pero, kterým měl vůdce podepisovat dokument. Kontaktovali nás před summitem a přišli za námi ještě před schůzkou. Několikrát ho otírali, což pro mě bylo tenkrát trošku zvláštní,“ vyprávěl velvyslanec.

Při sledování summitu v Singapuru si všiml, že se tam kolem podpisového pera odehrávalo úplně totéž. Zase ošetřování byla věnovaná velká pozornost. Nakonec mladší Kimova sestra vytáhla svoje vlastní pero. „Pořád si říkám, o co vlastně šlo. Co je příčinou a co stojí za těmito aktivitami. Myslím si, že jde o důležitý aspekt chování Severokorejců,“ uvedl Mun Sung-hjon.