Singapurem prochvívá vzrušení. Do schůzky Trumpa s Kimem zbývají hodiny

Události: Donald Trump se potká s Kim Čong-unem (zdroj: ČT24)

Jen hodiny zbývají do schůzky amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského diktátora Kim Čong-una. Není to tak dávno, co si oba muži vyhrožovali jadernými zbraněmi. Nyní se očekává, že si podají ruce a vyjednají dohodu, která přepíše geopolitickou mapu planety Země.

„Naprosté, ověřitelné a nezvratné jaderné odzbrojení Korejského poloostrova je jediným výsledkem, který jsou Spojené státy ochotné akceptovat,“ sdělil před setkáním americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

„Otázkou není, jestli mají jaderné zbraně. Je spousta věcí, které se s nimi dají dělat - omezit testování, snížit dolet raket nebo zredukovat množství. To všechno je k jednání,“ poznamenal k případnému jadernému odzbrojování Kimova režimu analytik National University of Singapore Ian Chong Ja.

Výměnou za to, že se KLDR zbaví jaderných zbraní, je Washington připravený poskytnout zemi „bezprecedentní bezpečnostní záruky.“ Pro Pchjongjang má jít o důkaz, že denuklearizace válečného arzenálu jeho pozici ve světě neohrozí. O zmírnění sankcí však američtí politici zatím nemluví. Naopak avizují, že pokud diplomatická jednání selžou, přitvrdí.

Může jít o zásadní nedorozumění. Zatímco Američané usilují o denuklearizaci, Severní Koreji ve skutečnosti může jít o to, aby byla uznána jako jaderná velmoc.
Barbora Šámalová
asijská zpravodajka ČT

Japonsko ve střehu

Těžko však předvídat, jak schůzka dopadne. Donald Trump říká, že se nepotřebuje připravovat, neboť dá na instinkt. Naopak severokorejská diplomacie neponechá nic náhodě a znalci nepochybují, že vůdce připraví dokonale. O Spojených státech bude nejspíš vědět daleko víc než americký prezident o KLDR. 

„Kim může mít nad Trumpem výhodu. Jeho přítel, americký basketbalista Dennis Rodman, mu daroval knihu Umění udělat dohodu. Trump v ní popisuje strategii v byznysu, principy, kterými se řídí při vyjednávání. Dává rady typu ‚mysli ve velkém' a ‚maximalizuj svoje možnosti'. Je možné, že Kim si ji skutečně přečetl,“ informovala asijská zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Kromě toho zná Kim Čong-un i Trumpovo doporučení, jež zní „využij všechny páky“. Těmi, jimiž disponuje severokorejský režim, jsou jaderné zbraně a rakety schopné zasáhnout americký kontinent. „Mohou se shodnout na mezikontinentálních raketách. Pokud rozmontují odpalovací zařízení, bezprostřední hrozba pro Ameriku bude odstraněna,“ míní analytik Shawn Ho Yuan Sheng ze singapurské S. Rajaratnam School of International Studies.

To může být výhodné pro Trumpa, ale už ne pro státy sousedící s KLDR, především Japonsko, které ohrožují severokorejské rakety středního doletu. „Prezident si přeje udělat něco velkého, odvážného. Myslím, že vůdce Kim Čong-un je připraven udělat totéž,“ avizoval Pompeo.

Výsledek očekává světová veřejnost. Generální tajemník OSN António Guterres vzkázal Trumpovi a Kimovi, že by měli využít příležitosti k „podpoře mírového, prosperujícího,
bezpečného a ověřitelně denuklearizovaného Korejského poloostrova“. Světová organizace je podle něj připravena takový proces podpořit včetně podílu na ověřování jaderného odzbrojení, budou-li si to obě strany přát.

I kdyby nevznikla zásadní dohoda, summit zvýší kredit Kima, který byl od počátku nástupu k moci z vlastní vůle mezinárodním vyděděncem. Uprchlíci ze Severu varují před romantizováním člověka, jehož činy jsou brutálnější a strategičtější, než se předpokládalo. Za moderní fasádou Pchjongjangu vládne jednomu z nejrepresivnějších režimů a drží lidí v koncentračních táborech.