Trump má podle průzkumu větší podporu v Izraeli než mezi Židy v USA

Izraelci a Židé žijící v USA se neshodují v názoru na politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který o víkendu zveřejnil Americký židovský výbor (AJC). Podle něj souhlasí 77 procent Izraelců s Trumpovou politikou vůči Izraeli, ale v USA ji schvaluje jenom 34 procent tamních Židů. Naprosto s Trumpem nesouhlasí v Izraeli deset procent lidí, zatímco mezi americkými Židy je to 57 procent osob.

Názorové rozdíly mezi dvěma největšími světovými židovskými komunitami umocnilo Trumpovo rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele a přesunout tam americké velvyslanectví. S přesunem úřadu z Tel Avivu je spokojeno 85 procent Izraelců a jen 46 procent amerických Židů.

Agentura AP připomenula, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu si s republikánem Trumpem buduje pevný vztah, avšak většina amerických Židů se řadí k demokratům a kritikům Trumpovy politiky.

Donald Trump a Benjamin Netanjahu
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Většina Židů v USA souhlasí se vznikem Palestiny

Odborníci už několik let upozorňují na názorové vzdalování Izraele a americké židovské komunity. Z průzkumu například vyplynulo, že pro vznik Palestiny je v Izraeli 44 procent lidí, mezi americkými Židy palestinský stát podporuje 59 procent osob.

Obě komunity se shodují v názorech na význam udržování rodinných vztahů, avšak američtí Židé vyznávají liberálnější formy judaismu a na rozdíl od Izraelců nesouhlasí s monopolem ultraortodoxní komunity v náboženských otázkách v Izraeli.

Pro to, aby u Zdi nářků v Jeruzalému, tedy u nejposvátnějšího místa judaismu, byl společný prostor pro věřící ženy i muže, je v USA 73 procent Židů, mezi Izraelci jenom 42 procent lidí.