Americké clo se dotkne třeba i pivovarů v USA. Nemají dost hliníku na plechovky

Obchodní válka mezi Spojenými státy a zbytkem světa má ochránit americké výrobce a pracovní místa. Jenomže uvalení cel mnohdy pocítí i oblasti, které s ocelí ani hliníkem na první pohled vůbec nesouvisejí. A podle některých ekonomů zasáhnou i ty, kterým Bílý dům podle svých slov pomáhá.

Dopady nových tarifů mohou Američané brzy pocítit třeba i na plechovkách, které jsou i oblíbeným obalem pro pivo. Ve Spojených státech se hliníku nevyrábí dost a na plechovky nestačí. Podle tamního svazu pivovarů přijde kvůli clům celé odvětví o téměř 350 milionů dolarů ročně – a zhruba 20 tisíc pracovních míst v něm zanikne.

„Uvalení cel zasáhne právě ty skupiny lidí, o kterých administrativa tvrdí, že jim pomáhá,“ tvrdí ekonom University v Coloradu Phillip Luck.

A právě v Coloradu je pivovar, který jako vůbec první ve Spojených státech hliníkové obaly začal používat. Řídí ho zapálený republikán, který pro Trumpovu kampaň dokonce sháněl peníze. Teď s ním ale nesouhlasí.

„Z většiny toho, co prezident udělal, mám radost. Cla jsou ale v podstatě daň vybraná na lidech, kteří s hliníkem pracují,“ uvedl předseda představenstva pivovaru Molson Coors Pete Coors. Čtvrtinovou přirážku za dovoz oceli a desetiprocentní cla na hliník zavedl Donald Trump na začátku března. Od června se opatření týká i kovů z Evropské unie nebo od sousedů, tedy z Kanady a Mexika. Šéf Bílého domu tím – podle svých slov – chrání americké výrobce a pracovní místa.

„Mám rád volný obchod. Chci ale obchod férový – přinejmenším férový. Pro naše dělníky a firmy ho zajistíme,“ okomentoval toto rozhodnutí Trump.

Americký ženšen v Číně zdraží cla

A cla se dotknou i vývozu ženšenu, pěstovaného v USA, do Číny, která ho v medicíně zná už tisíce let. V moderní době ale ženšen do Asie ve velkém putuje přes oceán. Drtivá většina toho amerického se pěstuje na wisconsinském venkově.

Zhruba dvě stovky tamních farmářů se teď ale na svá pole dívají s obavami. Další sklizeň je čeká na podzim – netuší ale, jestli pro ženšen najdou kupce a za kolik ho prodají. V reakci na nová americká cla si Peking při dovozu strhne patnáct procent z jeho ceny.

Americká vlajka na obalu zatím v Číně prodává – přestože pravý ženšen roste divoce právě tam a také na Korejském poloostrově. Prodejci ale nové tarify promítnou do ceny pro zákazníky a někteří si radši najdou jiné zboží.

„O část trhu určitě přijdeme. Posílí to naše soupeře z Kanady,“ myslí si Nan Li, zástupce ředitele farmaceutické firmy Tong Ren Tan.

Trumpovy tarify a odpovědi zbytku světa se odrazily i jinde. Kromě ženšenu Čína uvalila přirážky třeba na kentucký bourbon. Mexiko pak na dovoz vepřového nebo jablek. A novými cly na zboží od džínů až po brusinky hrozí i Evropská unie.