Ukrajina odhlasovala vznik protikorupčního soudu. Otvírá si tak cestu k penězům z MMF

Ukrajinský parlament odsouhlasil zřízení zvláštního protikorupčního soudu. Jde o klíčovou podmínku Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro pokračování pomoci Ukrajině. Poslanci se již dříve nechali slyšet, že vznik soudu je předpokladem úspěšného boje s všudypřítomnou korupcí, která ochromuje fungování ekonomiky země a brzdí její sbližování s Evropou.

Nový soud má mít v kompetenci projednávání korupčních kauz státních úředníků, pokud škoda v přepočtu přesáhne částku 670 tisíc korun. Pro zřízení soudu hlasovalo 315 poslanců, proti bylo 25. Soud by měl být ustaven do roka po schválení konečné verze zákona.

MMF přislíbil Ukrajině půjčku ve výši dvou miliard dolarů za pevně stanovených podmínek. Kromě zřízení zvláštního protikorupčního soudu je to dodržení dohodnuté ceny za odběr zemního plynu a provedení důchodové reformy.

Parlament schválil odvolání ministra financí

Parlament také schválil odvolání ministra financí Oleksandra Danyljuka. Vyhověl tak žádosti premiéra Volodymyra Hrojsmana, který se s ministrem dostal do sporu a požádal ve středu parlament o jeho „neprodlené“ odvolání. Danyljuk dříve prohlásil, že čelí tlaku, protože se postavil „politické korupci“.

„Poté, co (Danyljuk) vyprovokoval konflikt na zasedání vlády, si dovolil kroky, které jsou podle mého názoru neslučitelné s dalším setrváním ve funkci člena vlády. Šíření překroucené informace mezi našimi mezinárodními partnery v předvečer důležitých jednání s Evropskou unií mohlo ohrozit jejich výsledky,“ vysvětlil šéf vlády důvody své žádosti podle listu Ukrajinska pravda. 

List připomněl, že se Danyljuk na zasedání vlády 23. května neúspěšně snažil dosáhnout toho, aby jeho poradkyně byla jmenována jeho náměstkyní. Přímý přenos ze schůze vlády byl tehdy přerušen, nicméně účastníci uvedli, že po krátké slovní výměně s premiérem byl ministrův návrh zamítnut.

V ukrajinské politice jsou stále stejní lidé, říká komentátor

„Když se tam podíváte, tak zjistíte, že v politice jsou stále stejní lidé, kteří jsou propojeni stále stejnými vazbami. A oni zcela přirozeně, jakkoli to deklarují, velký zájem na potlačení korupce vlastně nemají. Protože ta korupce, bohužel, funguje v jejich prospěch. To je hlavní problém Ukrajiny,“ uvedl již dříve pro ČT rusista a komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Konkrétně zmínil například expremiérku Juliji Tymošenkovou, prezidenta Petra Porošenka nebo expremiéra Arsenije Jaceňuka.