Při masivní erupci „ohnivé sopky“ v Guatemale zemřely desítky lidí

Šest desítek lidí zemřelo po nedělní erupci sopky Volcán de Fuego (v překladu Ohnivá sopka) v Guatemale, další tři stovky jsou zraněny. Jeden z nejaktivnějších vulkánů ve Střední Americe začal chrlit lávu a kouř a pokryl své okolí včetně části hlavního města Guatemala vrstvou těžkého popela. Záchranářům se zatím nepodařilo dostat k některým lidem odříznutým pyroklastickými proudy. V pondělí navíc sopka vybuchla znovu.

Více než čtyři desítky zraněných byly převezeny do nemocnic, tisíce dalších lidí musely opustit své domovy. Další osoby byly podle médií evakuovány v pondělí po novém výbuchu sopky. Záchranáři v pondělí pomocí helikoptér z oblastí zasažených popelem, bahnem či lávou vyprostili 10 osob.

Tekoucí láva způsobila největší škody ve vesnici El Rodeo. Natekla tam mezi domy a zabila několik lidí vevnitř. „Bohužel El Rodeo bylo zavaleno a kvůli lávě se nejsme schopni dostat do vesnice La Libertad, možná tam také zemřeli lidé,“ řekl šéf úřadu pro přírodní katastrofy (CONRED) Sergio Cabañas. Lávový proud údajně dosahoval teploty okolo 700 stupňů Celsia.

Horizont ČT24: Guatemalský vulkán soptí (zdroj: ČT24)

Velkou část stovek zraněných tvoří obyvatelé vesnice El Rodeo, kterou zasáhl proud lávy. Oběti hlásí i dvě města v blízkosti vulkánu. Mezi mrtvými je také zaměstnanec úřadu pro přírodní katastrofy, který organizoval evakuaci zhruba tří tisíc lidí.

Masivní erupce sopky v Guatemale (zdroj: ČT24)

Kvůli výbuchu bylo evakuováno nejméně 3200 lidí a podle úřadů zasahuje rozptyl sopečného popela území s 1,7 milionu obyvatel.  V nouzových evakuačních centrech našlo přes noc azyl přes 1360 lidí. S příchodem noci museli záchranáři přerušit pátrání po přeživších, které předtím komplikoval déšť. 

Expert: Před pyroklastickým proudem neutečete

Podle Prokopa Závady z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR není úplně jasné, co přesně se v oblasti stalo. „Podle satelitních snímků byla sopka vyzařovala velké množství tepla už delší dobu, ale tomu, co se stalo, nepředcházelo žádné zemětřesení. Těžko pak vyhlásit stav evakuace,“ zhodnotil situaci Závada. V pondělí ovšem druhému výbuchu sopky zemětřesení předcházelo, a to o síle 5,2 stupně.

Expert k erupci sopky v Guatemale (zdroj: ČT24)

Zprávy o tom, proč lidé umírali v El Rodeo a nejspíš i La Libertad, se liší. „Jedna agentura mluví o lávě, druhá o bahnotoku, třetí o pyroklastickém proudu,“ uvedl. Zatímco před lávou nebo bahnotokem se podle něj dá uniknout, i když s obtížemi, před rychlým pyroklastickým proudem se utéct prakticky nedá.

„Pyroklastický proud je směs žhavého popela, úlomků lávy a velmi horkých plynů. Má velikou energii a může se řítit rychlostí až 700 kilometrů za hodinu. Není čas na únik,“ dodává odborník.

Guatemala je v pohotovosti

Volcán de Fuego chrlí lávu a vybuchuje malou intenzitou v podstatě už několik měsíců. Čas od času jemný popílek pokryje budovy i ve vzdálenosti patnácti kilometrů. Místní jsou už na to zvyklí.
Prokop Závada
Geofyzikální ústav AV ČR

V terénu byly po nedělní erupci sopky stovky pracovníků včetně hasičů, policistů a vojáků. Někteří podle agentury AP uvedli, že v jedné oblasti zpozorovali uvězněné lidi, ale nemohli se k nim dostat. Záchranné operace začaly opět ráno.

Sopka stále chrlí do vzduchu kameny, popel a černý kouř. Řízení letového provozu na letišti v hlavním městě Guatemala proto rozhodlo o přerušení provozu kvůli velkému množství prachu a popela ve vzduchu. Později byl sice provoz znovu obnoven, ale tiskový odbor letiště nechává na jednotlivých aerolinkách, zda znovu obnoví lety – sopečný popel může poškodit letecké motory.

Šéf guatemalského ústavu seismologie, vulkanologie, meteorologie a hydrologie Eddy Sánchez varoval před možnými dodatečnými sesuvy půdy. 

Prezident Guatemaly Jimmy Morales řekl, že byla zahájena národní krizová procedura. „Máme za to, že mohl nastat stav devastace nejméně ve třech oblastech,“ řekl Morales.

O několik hodin později vyhlásila guatemalská vláda ve trojici nejvíce zasažených departementů Chimaltenango, Escuintla a Sacatepéquez kalamitní stav. Viceprezident JafethCabrera v neděli večer navštívil v Rooseveltově nemocnici v guatemalské metropoli zraněné, mezi nimiž jsou především lidé, kteří utrpěli popáleniny. 

Volcán de Fuego soptí letos podruhé a podle místních expertů je to největší erupce od roku 1974. Sopka sahá do výšky 3763 metrů nad mořem a nachází se asi 40 kilometrů na západ od guatemalského hlavního města.

„Volcán de Fuego patří k nejaktivnějším sopkám Střední Ameriky a jeho aktivita se monitoruje už od minulého roku. Sopka se trochu více ozvala v květnu, kdy začaly vznikat bahnotoky, tedy nezpevněný sopečný prach smísený s vodou a konzistencí řídkého betonu,“ dodal Závada.