Znovu od začátku: Liga a Hnutí pěti hvězd opět staví vládu

Italské populistické strany Liga a Hnutí pěti hvězd (M5S) se opět dohodly na vládní koalici. Sestavením vlády prezident Sergio Mattarella znovu pověřil právníka Giuseppa Conteho, který mu obratem předal seznam ministrů. Od předchozího pokusu Liga a M5S upustily poté, co prezident v neděli na ministerstvo financí neschválil euroskeptika Paola Savonu. Toho v nyní navrhovaném kabinetu nahradil téměř neznámý profesor ekonomie Giovanni Tria. Nová vláda složí podle agentur přísahu v pátek odpoledne.

Conte, který sestavoval první verzi kabinetu Ligy a M5S, se po neúspěchu funkce vzdal a prezident jmenoval ekonoma Carla Cottarelliho, aby sestavil úřednickou vládu.

Ukázalo se ale, že by neměla šanci na získání důvěry parlamentu, a Cottarelli navíc během vyjednávání zjistil, že by přece jen mohla vzniknout vláda politická. Po dohodě s prezidentem proto ustoupil do pozadí a ve čtvrtek po zveřejnění výsledku jednání populistických stran vrátil prezidentovi pověření k formování kabinetu.

Pověření od Mattarelly naopak znovu převzal Conte. Ve čtvrtek večer předložil prezidentovi seznam ministrů a v pátek by měl jeho nový kabinet složit přísahu.

Kritizovaný Savona zůstane

Paolo Savona podle agentury ANSA z nové vlády nezmizí, měl by se stát ministrem pro záležitosti EU.

Šéfovi M5S Luigimu di Maiovi ve vládě připadne ministerstvo práce a hospodářského rozvoje, aby mohl dohlížet na projekt základního nepodmíněného příjmu. Předseda Ligy Matteo Salvini zasedne na vnitru. Liga, již agentury označují za krajně pravicovou, do koaliční smlouvy prosadila deportace migrantů bez dokumentů, kterých v Itálii žije kolem půl milionu. Di Maio a Salvini mají navíc oba být vicepremiéry.

Po zveřejnění koaličního programu Ligy a M5S vyvolal silné znepokojení evropských partnerů a institucí zejména zamýšlený odklon od úsporných opatření Evropské unie.

Jak Di Maio, tak Salvini po prezidentově vetu několikrát zopakovali, že neplánují odchod z eurozóny a neměl jej v úmyslu ani Savona. Italské akcie v úterý kvůli politické nejistotě sestoupily až na desetiměsíční minimum. 

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v reakci na rýsující se první populistickou vládu západní Evropy uvedl, že doufá, že Itálie dostojí svým závazkům vůči EU. „Italové svou volbu vyjádřili ve volbách. Doufám, že zůstanou věrni svým dějinám,“ řekl Le Drian ve francouzské zpravodajské televizi LCI.

Italská politická scéna se kvůli patu už začátkem týdne začala připravovat na případné podzimní předčasné volby. Podle průzkumů veřejného mínění by v nich mohla Liga získat až čtvrtinu hlasů. V březnových volbách této straně odevzdalo hlas 17 procent voličů. M5S si podle průzkumu agentury Ipsos udržuje 32,6 procenta voličů.