Cottarelli pozastavil sestavování úřednické vlády. Itálie má podle něj naději na vládu politickou

Ekonom Carlo Cottarelli, který dostal pověření k sestavení italské vlády, zatím nechce pokračovat cestou tvorby úřednického kabinetu. Je podle něj možné, že nakonec přece jen vznikne vláda politická na základě výsledků březnových voleb. Informoval o tom list La Repubblica. Populistická dvojice stran Liga a Hnutí pěti hvězd (M5S) předchozí pokus zformovat vládu vzdala poté, co prezident neschválil euroskeptika na post ministra financí.

Cottarelli se ráno krátce setkal s prezidentem Sergiem Mattarellou. „Během práce designovaného premiéra se objevily nové možnosti zrodu politické vlády. Vzhledem k této okolnosti a kvůli situaci na finančních trzích se (Cottarelli) rozhodl po dohodě s prezidentem, že počká, jak se situace vyvine,“ citovala La Repubblica zdroj z Cottarelliho okolí.

Většina poslanců by úřednickou vládu nepodpořila a ta by podle všeho jen dovedla zemi k předčasným volbám. V této situaci několik oslovených údajně místa v kabinetu odmítlo.

Čtyřiašedesátiletý Cottarelli, který v minulosti pracoval na vedoucích postech v italské centrální bance a v Mezinárodním měnovém fondu, po svém jmenování řekl, že pokud jeho vláda nedostane důvěru, nebude sestavovat rozpočet na příští rok.

Prezidentovo rozhodnutí vůči návrhu ministra financí vyvolalo bouři

Odmítnutí euroskepticky orientovaného Paola Savony jako ministra financí vyvolalo prudké reakce Ligy i M5S – šéf protestního hnutí dokonce volal po sesazení prezidenta pro neschopnost vykonávat úřad. Hlavní italské deníky připomínaly, že Mattarella učinil jen to, co mu umožňuje ústava. Prezidentovo nedělní rozhodnutí přivítala mimo jiné šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Italské akcie v úterý kvůli politické nejistotě sestoupily až na desetiměsíční minimum. Investoři se obávají, že předčasné volby se stanou v podstatě referendem o členství Itálie v eurozóně.

Ve hře je i jiný šéf státní kasy

Šéf M5S Liugi di Maio uvedl, že hnutí zvažuje další jednání s Ligou o vládě, v níž by finance dostal na starost někdo jiný než 81letý Savona. Tento návrh ve středu šéf Ligy Matteo Salvini zavrhl a prezidenta vyzval, aby co nejdříve zveřejnil datum předčasných voleb.

Liga, která bývá označována za krajně pravicovou a podle níž rozpočtová pravidla spojená s eurem Italy „zotročují“, by podle průzkumů veřejného mínění mohla v předčasných volbách získat až čtvrtinu hlasů, napsala agentura Reuters.

V březnových volbách této straně, která chce prosadit masové deportace migrantů bez dokumentů, odevzdalo hlas 17 procent voličů. M5S si podle průzkumu agentury Ipsos udržuje 32,6 procenta voličů.

Carlo Cottarelli je zkušeným a uznávaným ekonomem, v minulosti pracoval na vedoucích postech v italské centrální bance a Mezinárodním měnovém fondu (MMF). Ekonomii a bankovnictví vystudoval rodák z Cremony na univerzitě v Sienně a na prestižní britské Londýnské ekonomické škole (LSE).

Po studiích až do roku 1987 pracoval u italské centrální banky. V roce 1988 nastoupil do Mezinárodního měnového fondu (MMF), kde prošel řadou odborů, v letech 2008 až 2013 byl například šéfem divize MMF pro fiskální záležitosti a byl také výkonným ředitelem MMF pro část zemí EU.

Cottarelli se v posledních letech stavěl proti názorům na vystoupení Itálie z Evropské měnové unie, kritizoval ale hospodářskou politiku Evropské unie.

Vůdce Ligy Matteo Salvini Cottarelliho označil za „pana Nikdo“, který reprezentuje velké finanční instituce. Cottarelli byl hlasitým kritikem plánovaného vládního programu Ligy a Hnutí pěti hvězd (M5S), který vyvolal znepokojení evropských partnerů a institucí kvůli odklonu od úsporných opatření EU.

Carlo Cottarelli
Zdroj: ČTK/AP/Angelo Carconi
Vydáno pod