Pryč s migračními kvótami. Vlivný miliardář Soros představil plán záchrany EU

Zrušení povinných uprchlických kvót, ochrana vnějších hranic a víc peněz pro Afriku. To jsou některé body programu na záchranu Evropské unie, jež představil na výročním zasedání Evropské rady pro zahraniční vztahy americký miliardář maďarského původu George Soros. Sám je známý jako zastánce dobrovolného přijímání uprchlíků evropskými státy. Spor kvůli tomu vede hlavně s Viktorem Orbánem, který se snaží omezit jeho vliv v Maďarsku.

Maďarská vláda v současné době projednává návrh zákona přezdívaného „Stop Soros“, podle kterého bude v zemi trestné jakýmkoli způsobem podporovat nelegální migraci. Legislativa cílí hlavně na nevládní organizace podporované právě Sorosem. Orbán ho viní z politického vměšování a z aktivní podpory masové imigrace do Evropy.

Soros přitom v posledním projevu v Paříži odsoudil povinné uprchlické kvóty, které odmítá i Orbán. Rostoucí spory mezi USA a Evropou, nárůst populismu, ale i migrační krize podle miliardáře způsobily existenční krizi EU.

Řešení situace by podle Sorose mohl přinést jeho tříbodový program. Zásadní je upustit od systému kvót, na jehož základě musí unijní státy přijmout určitý počet běženců z uprchlických táborů v Itálii a Řecku, míní finančník. „Členské státy by neměly být nuceny přijímat uprchlíky, pokud to nechtějí, a uprchlíci by neměli být nuceni usazovat se tam, kam nechtějí jít,“ uvedl Soros.

Představa Evropy jako nedobytné pevnosti je podle něj nereálná. EU by měla chránit své vnější hranice, ale nechat je otevřené pro legální migraci, dodal. Finančník načrtl i plán pro financování školství a nezaměstnanosti v Africe v hodnotě 30 miliard eur, což by podle něj migraci omezilo. EU by tak mohla využít svou „do značné míry nevyužitou“ úvěruschopnost.

Soros dále upozornil na to, že geopolitické napětí a oslabení vztahů s Washingtonem mohou vést k dalšímu hospodářskému zpomalení Evropy. Investice do afrických států by tak mohly zmírnit některé ekonomické problémy a snížit obavy věřitelů. „Chtěl bych zdůraznit, že návrh obsahuje důmyslný mechanismus, který by umožnil EU vypůjčit si z trhu za velmi výhodnou sazbu, aniž by pro ni nebo její členské státy vznikl přímý závazek,“ citovala Sorose americká televize CNBC.

Stop vícerychlostní Evropě

V posledním bodě se Soros zaměřil na „územní rozpad“, jehož příkladem je odchod Británie z unie. Brexit je podle něj nesmírně škodlivý pro obě strany. Brusel by tak měl vytvořit pro EU novou značku, která by měla představovat sdružení, do kterého země vstoupit chtějí. Toho může dosáhnout tím, že přijme, že euro jako měna má mnoho nevyřešených problémů a že dvoustupňový status zemí v eurozóně a mimo ni musí skončit.

Brusel by podle Sorose měl upustit i od projektu takzvané vícerychlostní Evropy a nahradit ho „Evropou více cest“. Členové Unie by tak měli větší vliv na její politický a ekonomický směr.

Vydáno pod