Ve věku 93 let zemřel průmyslník a politik Serge Dassault, čtvrtý nejbohatší muž Francie

Ve věku 93 let v pondělí zemřel jeden z nejbohatších Francouzů. O úmrtí průmyslníka a konzervativního politika Serge Dassaulta informovaly s odvoláním na nejmenované zdroje televize BFM-TV a agentura AFP. Příčinou smrti bylo podle těchto zdrojů selhání srdce.

Serge Dassault zemřel odpoledne ve své kanceláři na Rond-Point des Champs-Élysées Marcel-Dassault na selhání srdce, uvedli pozůstalí v komuniké na webu deníku Le Figaro. Ten patří od roku 2004 skupině Dassault.

Rodinné impérium, do něhož patří výrobce letounů Dassault Aviation nebo softwarová společnost Dassault Systèmes, převzal Serge Dassault v roce 1986 po smrti svého otce Marcela. Magazín Forbes letos jeho majetek stanovil na 19 miliard eur (490 miliard korun) a zařadil jej na čtvrté místo v žebříčku nejbohatších Francouzů. V celosvětovém měřítku byl na 57. pozici.

Francouzský prezident Emmanuel Macron po ohlášení úmrtí známého průmyslníka uvedl, že „Francie ztratila člověka, který svůj život zasvětil rozvoji klenotu francouzského průmyslu“. „Serge Dassault celý svůj život mimořádně pozorně dohlížel na strategická rozhodnutí společnosti, kterou zdědil po svém otci, což mu umožnilo provádět nezbytně nutné změny a opakované inovace,“ uvádí se v prohlášení hlavy státu.

Byl aktivní v politice – a podezřelý z daňových podvodů

Kromě ekonomických aktivit byl Dassault činný také v politice. Mezi lety 1995 a 2009 zastával funkci starosty v městečku Corbeil-Essonnes nedaleko Paříže. Dvakrát byl za departement Essonne zvolen i do francouzského Senátu, kde své působení ukončil až loni v září, napsala agentura AFP.

V posledních letech měl průmyslový magnát problémy s justicí a příští týden mělo začít odvolací řízení v procesu kolem údajných daňových podvodů. V únoru 2017 jej soud uznal vinným ze zatajování zahraničních účtů, za což dostal pokutu dva miliony eur (přes 51 milionů Kč). Dále nemohl po dobu pěti let zastávat volenou funkci. V roce 2014 také Dassaulta francouzská justice obvinila z kupování volebních hlasů v obvodu Corbeil-Essonnes.

Dassault má čtyři potomky, kteří jsou členy dozorčí rady rodinného holdingu, přičemž jeho syn Olivier je také poslancem za pravicové Republikány. Už v roce 2014 ale bylo oznámeno, že vedení holdingu po Sergi Dassaultovi „automaticky“ převezme jeho důvěrník a generální ředitel skupiny Charles Edelstenne.