Rusko oznámilo úspěšný test raket Bulava. Z ponorky odpálilo čtyři

Události ČT: Rusko otestovalo rakety Bulava (zdroj: ČT24)

Ruská jaderná ponorka Jurij Dolgorukij úspěšně vyzkoušela v Bílém moři odpálení mezikontinentálních raket Bulava v salvě, tedy čtyř střel najednou. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na komuniké Severní flotily, k níž ponorka patří. Ruské ministerstvo obrany pak ukázalo i záznam ze cvičné střelby. Moskva s oznámením přišla poté, co americká televize informovala o údajně neúspěšných testech raket s jaderným pohonem.

Čtyři rakety, které ponorka vypálila ponořená pod hladinou moře, „úspěšně zasáhly určené cíle na kamčatském polygonu Kura“ na ruském Dálném východě, tedy na opačném konci země. Zkouška podle flotily potvrdila spolehlivost jak ponorky a její posádky, tak raket.

Ponorka Jurij Dolgorukij odpalovala rakety z Barentsova moře v červnu 2017, v září 2016 experimentálně střílela salvou, když zkušebně vystřelila dvě rakety najednou: jedna z nich zasáhla cíl, druhá selhala. Ponorka má ve výzbroji šestnáct mezikontinentálních raket.

Bulava by mohla nést až deset hlavic

Bulava je raketou na tuhé palivo s doletem až 9300 kilometrů. Podle dostupných zpráv může současná verze nést šest jaderných hlavic, výhledově to však má být až deset. Síla každé hlavice může být podle některých zdrojů až desetinásobná ve srovnání s atomovou bombou, která zničila Hirošimu.

Ponorka Jurij Dolgorukij a další dvě podmořská plavidla patří k prvním v sérii strojů třídy Borej, které tyto zbraně ponesou. Rusko v současné době staví dalších pět takových ponorek, kterými chce postupně nahradit starší plavidla ještě sovětské výroby.

Rusko úspěšný test oznámilo jen chvíli poté, co americká televize CNBC tvrdila, že zkoušky čtyř křídlatých raket s jaderným pohonem byly nedávno neúspěšné a uletěly pouze 35 kilometrů. Podle Kremlu přitom mají mít neomezený dosah a nikdo ve světě takové rakety nemá. Žádné dosavadní systémy je nemohou za letu zlikvidovat.

Vydáno pod