Islamisté opustili poslední oblast u Damašku. Okolí metropole je pod plnou kontrolou Asadových sil

Skupina bojovníků radikální organizace Islámský stát (IS) byla evakuována z poslední povstalecké enklávy u syrské metropole Damašku. Oznámila to podle agentury Reuters exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Jednotky syrského prezidenta Bašára Asada tak získaly plnou kontrolu nad okolím hlavního města.

„Šest autobusů s bojovníky IS a jejich příbuznými opustilo za úsvitu palestinský uprchlický tábor v Jarmúku a přilehlý okres Tadamun,“ řekl šéf pozorovatelské organizace SOHR Rámí Abdel Rahmán. Autobusy údajně zamířily na řídce osídlené území východně od syrské metropole.

Tábor Jarmúk vznikl už v roce 1957 jako útočiště pro palestinské utečence. Syrská státní média se ale o případné dohodě, která by umožnila rebelům opustit enklávu ležící kolem tábora, nezmiňují. Podle státních sdělovacích prostředků nejmenovaný syrský armádní zdroj popřel, že by nějaká taková dohoda byla uzavřena.

Dobytí povstalecké enklávy u Jarmúku pro syrskou vládu znamená obnovení kontroly nad poslední povstalci obsazenou oblastí v západní Sýrii. Mimo kontrolu režimních sil tak zůstávají už jen pruhy území u hranic s Tureckem, Irákem a Jordánskem.