Vévodkyně Meghan si přála být druhou Dianou. Teď bude tvořit obraz Británie v zahraničí

Události: Vévodkyně Meghan, dětská aktivistka (zdroj: ČT24)

První výbušná kniha spisovatele Andrew Mortona změnila pohled Britů na monarchii. Ukázala, že manželství do té doby na pohled šťastného páru prince Charlese s Dianou nefunguje. Teď se Morton pustil do životopisu další manželky britského prince, vévodkyně Meghan.

Nová britská vévodkyně Meghan toho má podle životopisce s legendární matkou svého manžela hodně společného. Sama prý chtěla být Dianou číslo 2.

„Obě měly rozvedené rodiče, cítily se v mládí odloučené. Diana byla velmi pečující, Meghan je zase velká aktivistka,“ porovnává obě manželky z královské rodiny Morton.

Svatba Diany Spencerové s princem Charlesem
Zdroj: Reuters

To srovnání si může Morton dovolit. Byl to právě on, kdo před čtvrtstoletím získal důvěru princezny Diany a veřejnosti ukázal, že její na pohled šťastné manželství s Charlesem nefunguje.

„Žárlila a byla rozčilená na jeho vztah s Camillou Parker-Bowlesovou. Trpěla bulimií, poruchou příjmu potravy, pokoušela se o polovičaté sebevraždy,“ zjistil a v knize Diana, její pravdivý příběh napsal Morton.

Meghan, vévodkyně aktivistka

V knize nazvané Meghan, hollywoodská princezna teď popisuje, jak si vévodkyně ze Sussexu jako dcera černošské matky prošla rasistickými urážkami.

„Už ve škole byla jiná. To je ten slavný příklad, jak ji požádali, aby na formuláři zaškrtla, zda je anglosaského původu, nebo Afroameričanka, nebo Asiatka atd. Ale nebylo tam žádné políčko pro mulatku. Zeptala se svého otce a ten jí řekl, aby si příště udělala vlastní políčko. To svým způsobem symbolizuje, kým je. Je osobou, která se dokáže dívat na věci z různých úhlů,“  domnívá se Morton.

Princ Harry: Rebel britské monarchie (zdroj: ČT24)

Morton oceňuje, že od dětství prosazovala ženskou rovnoprávnost a pomáhala bezdomovcům. Také tvrdě pracovala, aby se stala herečkou. Teď bude reprezentovat britskou monarchii v zahraničí. 

„Zdá se mi logické, že princ William a vévodkyně Kate coby budoucí král a královna budou trávit čas ve Spojeném království. Meghan bude s Harrym tvořit ten vlivný pár, který bude navštěvovat Afriku. Harry o tomto kontinentu mluví dokonce jako o svém druhém domově. Na podzim poletí do Austrálie na hry pro handicapované válečné veterány Invictus Games,“ čeká Morton.

Meghan Markleová se svou matkou Doriou Raglandovou
Zdroj: Steve Parsons/Pool/Reuters

Předpokládá, že Meghan získá sňatkem větší roli, než v jakých dosud působila coby herečka. „Do královské rodiny přichází v době, kdy se každý musí mnohem vážněji zaobírat tím, co se stane, až odejde královna a princ Filip. Co se stane s Británii po brexitu. Meghan a Harry budou hrát velkou roli,“ tipuje Morton.

Zastíní Meghan oblíbenou vévodkyni Kate?

Průzkumy ukazují, že novomanželé jsou stále populárnější. A už se objevuje i otázka, zda Meghan v oblibě nezastíní vévodkyni Kate a jaký dopad by to mělo na jejich vztahy.

„Čekám na první titulky, které se objeví někdy v červnu a budou hlásat: Sestry ve válce. Vždy tu bude tahle linka. Ale podle mě bude Catherine velmi dobrou podporou pro Meghan, protože taky přišla zvenčí,“ myslí si Morton.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mladá královská generace v současnosti trhá rekordy v popularitě a i díky ní podpora Britů pro monarchii přesahuje 60 procent. Naopak otce obou oblíbených princů Charlese přijímá britská veřejnost rozpačitěji, za krále ho chce aktuálně jen 37 procent Britů.