Máme tu ruské agenty, mnozí politici ale zůstávají slepí, varoval Kiska

Projev prezidenta Kisky na konferenci Globsec (zdroj: ČT24)

Prezident Andrej Kiska na bratislavské mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec tvrdě a otevřeně kritizoval Rusko. Podle něj jsou mnozí slovenští politici vůči ruským aktivitám slepí. Kiska zároveň varoval, že ve střední Evropě existují politické hlasy, které podkopávají její evropskou a transatlantickou orientaci.

Podle hodnotící zprávy Globsecu je region střední a východní Evropy geopoliticky nejvíce zranitelný od pádu komunistického režimu. Institut v této souvislosti upozornil například na vzrůstající euroskepticismus či dezinformační kampaň ze strany Ruska.

„Když slyšíme o obviněních z otravy nebo o jiných útocích na ty, co kritizují Kreml, už nejsme překvapeni. Otevřeně mluvíme o aktivních ruských agentech v našich zemích. A mnozí politici, včetně těch v mé zemi, jsou vůči tomu slepí,“ varoval Kiska. „Čelíme propagandě a hoaxům,“ podotkl také slovenský prezident. Moskvu kritizoval mimo jiné i za podporu režimu Bašára Asada v Sýrii.

Nelíbí se mu ani připravované rozšíření plynovodu Nord Stream, který zvýší přepravní kapacitu suroviny z Ruska do Německa přes Baltské moře, což by Moskvě umožnilo obejít Ukrajinu při dodávkách plynu do západní Evropy. „Tento projekt má vážné politické dopady. Je příkladem sobeckých ekonomických zájmů za cenu stability a prosperity v našem nejbližším sousedství. Vysíláme Rusku signál, jak jsme v našich strategiích krátkozrací,“ řekl Kiska.

„V celém regionu, včetně Slovenska, sledujeme matoucí politické signály, které podkopávají naši evropskou a transatlantickou identitu, podporují příběhy propagandy nebo váhavý projev solidarity s našimi spojenci. Líčí EU a NATO jako zloděje naší suverenity,“ varoval dále Kiska.

Kiska brojí proti dalšímu rozdělení Evropy

Dodal, že právě ti, kdo hlásají potřebu ochrany suverenity, nejvíce poškozují národní a evropské zájmy. Bez EU by střední Evropa nedosáhla ekonomického úspěchu, míní hlava státu. „Žádný hospodářský růst nemůže převážit demokratické nedostatky nebo sobecké národní zájmy, jež ohrožují náš evropský projekt. Nesmíme dopustit další rozdělení Evropy,“ dodal.

Slovenský prezident mluvil také o politicích, kteří jsou podezřelí z napojení na organizovaný zločin. Nepřímý vzkaz poslal expremiéru Robertu Ficovi (Smer-SD), když upozornil, že po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové není správnou cestou zdůrazňovat, že „se zemi daří“.

Novináři se stávají podle Kisky cílem znevažování či pronásledování. „Svobodná a nezávislá žurnalistika je a musí zůstat základem našich demokratických společností. Novináři jsou opravdovými strážci demokracie, ti, kteří často jako první zpozorují, když politici upřednostní raději svůj vlastní zájem před veřejným,“ zdůraznil prezident.

Zakladatel konference Globsec: Evropskou unii čeká hlubší integrace (zdroj: ČT24)

Kromě tradičních debat o budoucnosti Evropy, o napětí a konfliktech na Blízkém východě, případně o vztazích s Ruskem, se budou experti a politici bavit na konferenci Globsec také o kybernetických hrozbách, umělé inteligenci, či dopadu sociálních sítí na demokracii. Na summitu vystoupí v pátek i premiér v demisi Andrej Babiš společně s předsedou slovenské vlády Peterem Pellegrinim k tématu větší integrace Evropské unie a vícerychlostní Evropy.