Itálii zřejmě povede protestní vláda. Bude v ní euroskeptické Hnutí pěti hvězd a protiimigrační Liga

Horizont ČT24: Itálie je blízko sestavení vládní koalice (zdroj: ČT24)

V Itálii se rýsuje vznik koaliční vlády dvou protestních stran, které výrazně posílily svoje postavení v parlamentu po březnových volbách. Prezident Sergio Mattarella poskytl lídrům euroskeptického Hnutí pěti hvězd (M5S) a protiimigrační Ligy (dříve známá jako Liga severu) další čas k tomu, aby dojednaly podrobnosti o společném vládnutí. Koaliční dohoda stran, které mají dohromady pohodlnou nadpoloviční většinu v obou komorách parlamentu, by mohla být uzavřena v příští dnech.

„Učinili jsme významné kroky vpřed ohledně složení vlády a jmenování předsedy vlády,“ uvedly obě strany v tiskovém prohlášení po jednání vůdce M5S Luigiho Di Maia a šéfa Ligy Mattea Salviniho, kteří formálně zahájili koaliční vyjednávání. Jejich cílem je dosáhnout toho, aby „národ“ měl „politickou vládu“.

Dosavadní jednání ztroskotávala na neochotě Ligy se vzdát koaličního partnera, s nímž šla do voleb. Strana Vzhůru, Itálie (FI) expremiéra Silvia Berlusconiho, která s ní vytvořila středopravý blok, ale nakonec ve středu překvapivě oznámila, že nebude vládní koalici Ligy a M5S bránit.

Spornou by se mezi M5S a Ligou, které sbližuje kritika stávajícího politického a ekonomického směřování země, mohla stát otázka premiérského křesla. O funkci doposud usilovali lídři obou formací – jak Di Maio, tak Salvini.

Vůdce Ligy argumentoval tím, že středopravá koalice skončila ve volbách jako první. Liga je ale bez Berlusconiho strany mnohem slabší než M5S. M5S má v obou komorách 339 zákonodárců a Liga 183.

Strany zřejmě popohnala „hrozba“ úřednické vlády

Po devíti týdnech marného vyjednávání začal prezident Mattarella uvažovat o vytvoření úřednické vlády, která by vedla zemi alespoň do konce roku. To podle všeho podnítilo politiky ke snaze se nakonec přece jen dohodnout.

Podle agentury ANSA prezidenta požádali, aby mohli o vládní koalici jednat nejméně do neděle, zveřejnění výsledků jednání se očekává v pondělí.

„Základem vládního programu budou otázky imigrace, bezpečnosti a vyloďování běženců,“ řekl za Ligu po úvodních rozhovorech Salvini. Za důležité „výchozí body“ vyjednávání označil poslanec z M5S Alfonso Bonafede všeobecný měsíční základní příjem a rovnou daň. V agendě protestního hnutí je i střet zájmů, který se například týká i mediálního magnáta Berlusconiho, dodal Bonafede.

Představitelé M5S po posledním kole jednání uvedli, že mají s Ligou „nečekaně mnoho styčných bodů“ – shodnou se například v otázce rovné daně, imigrace a zrušení penzijní reformy z roku 2011. „Je to dost pravděpodobné, že se tyto dvě strany nakonec dohodnou, byly jen dvě možnosti. Že se shodlo Hnutí a Liga je asi přirozená cesta,“ uvedla v Horizontu ČT politoložka z fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze Miroslava Ferrarová. 

Události, komentáře: Itálie míří k nové vládě (zdroj: ČT24)

Zástupci Ligy a M5S dále probírali eventualitu alternování v úřadu premiéra; obě strany také navrhly několik případných kandidátů, pokud by se šéfem vlády nestal ani jeden z lídrů.

Brzké sestavení italské vlády je důležité i kvůli přípravě návrhu státního rozpočtu na příští rok, což je konfliktní záležitost ve vztahu k Evropské unii. Itálie má vysokou míru veřejného dluhu, a nesplňuje tak kritéria eurozóny. Za to ji Brusel tvrdě kritizuje. 

„Problémem lidí v Itálii je problém migrace, který trvá více než deset let. A Italové mají pocit, že v tom plavou sami, že jim EU nepomáhá, je to velká krize. Je to větší problém než vztah k Euru, protože migrace je něco hmatatelného,“ dodala politoložka Ferrarová.

Vydáno pod