Itálie ve varu: Renzi skončil v čele demokratů, „hrdý populista“ Salvini chce vládnout

Itálie zažila politické zemětřesení (zdroj: ČT24)

Koalice pravého středu vyhrála a je připravena vládnout, komentoval předběžné výsledky italských voleb šéf protiimigrantské a euroskeptické Ligy severu Matteo Salvini. Překvapením voleb je vítězství Ligy severu nad koaličním partnerem, stranou Vzhůru, Itálie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Salvini je tím pádem kandidát koalice na premiéra. Právo sestavit vládu si už ale nárokuje i šéf populistického Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio. Expremiér Matteo Renzi se zase kvůli volebním výsledkům rozhodl odstoupit z čela Demokratické strany. Evropská komise věří, že prezident Sergio Mattarella dokáže zprostředkovat vznik stabilní vlády.

„Je to mimořádné vítězství, které mě naplňuje hrdostí, radostí a pocitem zodpovědnosti,“ řekl Salvini. Středopravá koalice má nyní „právo a povinnost vládnout“. K volebnímu výsledku mu již gratulovali nizozemský předák odpůrců islámu a předseda Strany pro svobodu Geert Wilders a šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Držím slovo a závazky vůči středopravé koalici,“ řekl také Salvini, což vylučuje, že by do vlády vstoupil s Hnutím pěti hvězd, tedy možnost, jíž se obávali někteří politici z prostředí evropských institucí a některá italská média. Salvini však také řekl, že společná měna euro je špatný projekt a musí skončit.

„Jsem a vždy budu hrdým populistou. Ti, co naslouchají lidem, jim slouží,“ řekl také Salvini. Výsledek voleb podle něj „trestá aroganci (expremiéra Mattea) Renziho a jeho lidí (z vládnoucí levicové Demokratické strany)“. Evropská unie se podle Salviniho musí přebudovat, aby stála na lidech, a ne na byrokracii.

Sestavovat vládu chce i Di Maio

„Je naší povinností dát Itálii vládu… Jsme (M5S) politickou silou, která zastupuje celou zemi, což o ostatních formacích říci nemohu. Z této pozice bychom měli vládu nevyhnutelně sestavit my,“ řekl na tiskové konferenci v Římě 31letý Di Maio. Hnutí je podle něj „připraveno jednat se všemi stranami“ - M5S je nově ochotno jít do vládní koalice s dalším partnerem, což dříve rázně odmítalo.

Konec Renziho v čele demokratů

Šéf italské Demokratické strany, expremiér Matteo Renzi se kvůli volebním výsledkům rozhodl odstoupit z vedení strany. Uvedl, že jeho levicová strana by neměla uzavírat žádnou povolební dohodu s „extremisty“ a měla by vstoupit v novém parlamentu do opozice. Jeho dosud vládnoucí strana získala jen něco přes pětinu odevzdaných hlasů.

Matteo Renzi
Zdroj: Reuters

V čele Demokratické strany stanul Renzi, bývalý starosta Florencie, na konci roku 2013. V letech 2014–2016 předsedal vládě. Jeho dlouhý politický pád začal v roce 2016, kdy se Renziho sen o „výkonnější a jednodušší“ Itálii roztříštil o neúspěch v referendu o změně ústavy.

Jeho odstoupení může otevřít cestu pro spojení pěti hvězd s ostatními levicovými stranami. V kabinetu by se pak mohl udržet současný premiér Paolo Gentiloni – muž, ve kterém evropské špičky i finanční kruhy vidí záruku stability země.

Evropská komise doufá ve stabilitu

Evropská komise (EK) italské volby komentovala jen velmi zdrženlivě. Komise věří, že italský prezident Sergio Mattarella dokáže v rozhovorech se zástupci stran zprostředkovat vznik stabilní vlády. Výsledek voleb zřejmě znamená dlouhá a složitá jednání o vládní koalici.

„Jsme přesvědčeni, že italský prezident Mattarella je schopen zprostředkovat v Itálii vznik stabilní vlády,“ uvedl mluvčí unijní exekutivy Margaritis Schinas. Připomněl, že do té doby v Itálii existuje vláda vedená premiérem Paolem Gentilonim, se kterou nyní EU úzce spolupracuje.