Vondra: Evropa je měkká, na vůdce zemí jako KLDR nebo Írán víc platí Trumpův kovbojský styl

Vondra: Současná jaderná dohoda umožňuje Íránu ekonomicky i vojensky posílit (zdroj: ČT24)

Západ nevyjednal s Íránem dobrou dohodu a po Trumpově kroku je její současná podoba v zásadě v troskách. Myslí si to ředitel Centra transatlantických vztahů při CEVRO Institutu Alexandr Vondra (ODS), který byl hostem pořadu Události, komentáře. Evropa je podle něj při jednání s vůdci zemí, jako je KLDR nebo Írán, moc měkká - Trumpův kovbojský styl je účinnější. O udržitelnosti dohody pochybuje i exministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD), který naopak tvrdí, že je pro svět výhodná. Podle Kavana hrozí, že Trump udělá z Íránu druhou Severní Koreu.

Americký prezident chce zavést tvrdé sankce vůči Íránu v nejbližší době. Že je dohoda pro Spojené státy nevýhodná, je argument, který Trump používal už během svojí kampaně, není to nic nového, upozornil Kavan. „Z mého hlediska, z hlediska Evropské unie a evropských států vypověděl smlouvu, která byla velmi výhodná pro svět, protože zamezila možnosti Íránu budovat jaderné zbraně přinejmenším do roku 2030,“ míní diplomat.

Smlouva je multilaterální - nemůže tak být zrušena pouze vystoupením USA. Ostatní státy (Británie, Německo, Francie, Rusko a Čína) přitom dál trvají na jejím dodržování, připomněl Kavan s tím, že klíčové je ale prohlášení íránského prezidenta Hasana Rouháního o tom, že jeho země také nechce od smlouvy odstoupit.

„Otázka je, jestli je smlouva udržitelná i při dobré vůli všech ostatních signatářů a Íránu bez Spojených států amerických,“ dodal ministr zahraničí v sociálnědemokratické vládě Miloše Zemana.

Podle Vondry je dlouhodobá kritika, která zaznívá ze strany Trumpa i Izraele, zcela oprávněná. „Ta dohoda je špatná, a pokud je výhodná, tak především pro Írán, protože princip dohody je v zásadě ten, že výměnou za deseti- až patnáctileté částečné zmražení jeho jaderného programu se zbavuje sankcí, což umožňuje Íránu se ekonomicky a částečně i vojensky posílit natolik, že za těch deset až panáct let pro něj bude jenom hračkou plnohodnotně obnovit nukleární program,“ upozornil Vondra.

Trump cílí na své voliče, míní Kavan

Kavan naopak věří, že pokud se zbývajícím mocnostem podaří dohodu udržet, Írán si jaderné zbraně nepořídí, protože bude podmínky dodržovat. Žádné nebezpečí by tak do roku 2030 nehrozilo, je přesvědčen diplomat.

„Pokud ovšem kvůli vypovězení Trumpem smlouva zkolabuje, tak dojde k tomu, že Írán začne vyzbrojovat a paradoxně se dostane do situace, v níž je nyní třeba Severní Korea - a se Severní Koreou se jedná v rukavičkách a dohoda je na spadnutí právě proto, že má jaderné zbraně,“ podotkl Kavan.

S Íránem se naprosto nelogicky jedná tvrdě. Je tu nebezpečí, že se dotlačí do situace Severní Koreje. Trump tímto rozhodnutím vlastně pomáhá těm nejtvrdším oponentům Západu, kteří v Íránu jsou.
Jan Kavan
diplomat

 „Dost dobře tu logiku prezidenta Trumpa nechápu - vlastně si vytváří nebezpečnějšího protivníka. Tomu rozhodnutí rozumím jen v kontextu americké interní politiky, kdy tím vyhovuje základně, které to slíbil, která ho volí a jejíž pomoc bude potřebovat v kongresových volbách,“ prohlásil dále Kavan.

Podle Vondry je největší problém v tom, že Evropa je zvyklá jednat v „bílých rukavičkách“, což je politika, která na vůdce zemí typu KLDR nebo právě Írán neplatí. „V tomto jsou Donald Trump - ať už je nám sympatický nebo není -  a jeho kovbojský styl daleko účinnější. Korejský příklad je, myslím, naprosto perfektní,“ říká Vondra. Sám věří, že se podaří dojednat lepší smlouvu.