Kriminalita v Německu je na nejnižší úrovni od sjednocení, tvrdí ministerstvo vnitra. Policejní odbory pochybují

Události: Pokles kriminality v Německu (zdroj: ČT24)

Kriminalita v Německu loni podle statistik klesla na nejnižší úroveň od sjednocení země. Úřady zaznamenaly 5,76 milionu trestných činů, což je nejméně za posledních 25 let. Podle policejních odborů má však statistika, kterou představil spolkový ministr vnitra Horst Seehofer, omezenou vypovídací hodnotu. Jejich předseda proto navrhuje zavedení širšího přehledu o bezpečnostní situaci.

„Německo se stalo bezpečnějším. Zároveň ale není důvod polevit v obezřetnosti. Máme toho ještě spoustu na práci,“ prohlásil při prezentaci výroční zprávy Seehofer.

Znatelný pokles zaznamenaly loupeže, vloupání i násilné trestné činy. V náladě veřejnosti se ale čísla úplně neodrážejí. „Podle průzkumů se 87 procent Němců na veřejném prostranství cítí bezpečně. Avšak 44 procent se jich v současnosti cítí méně bezpečně než v minulých letech,“ zdůraznil ministr.

Horst Seehofer představil zprávu o bezpečnosti v Německu
Zdroj: ČTK/AP/Kay Nietfeld

Roste i objasněnost trestných činů

Nejnižší, a to dokonce za uplynulých 30 let, je podle ministerstva vnitra míra kriminality v poměru k počtu obyvatel země. Na 100 000 obyvatel v roce 2017 připadalo méně než sedm tisíc případů.

Objasněnost trestných činů loni dosáhla 55,7 procenta, což je nejvíce od začátku sledování tohoto ukazatele v roce 2005. Do tohoto údaje se ovšem nezapočítávají delikty cizinců jako například ilegální vstup na německé území.

Podíl objasněných případů se ale silně liší v závislosti na konkrétní trestné činnosti. Například u vloupání do bytů dosahuje jen 17,8 procenta, zatímco trestné činy spojené s úmrtím byly objasněny z 95,6 procenta.

Trestné činy v Německu
Zdroj: ČT24

Obětí dokonaných trestných činů nebo pokusů o ně se loni stalo 74 400 policistů, což je o 2600 případů více než v roce 2016.

Mírně narostl také počet případů antisemitismu. V roce 2017 jich úřady registrovaly 1504, tedy o 2,5 procenta více než o rok dříve. Seehofer souhlasí s hodnocením kancléřky Angely Merkelové, která nedávno uvedla, že v zemi vznikají „nové formy antisemitismu“. Podle Seehofera odstartovalo ministerstvo vnitra projekt, který má pomoct sblížit policii a občanskou společnost. Ministerstvo si od něj slibuje větší důvěru veřejnosti a ochotu hlásit nenávistné útoky, o kterých se jinak policie nedozví.

Výrazně stoupl počet deliktů spojených s šířením pornografie, a to téměř o 13 procent. Německé úřady také loni evidovaly nárůst trestných činů s levicově extremistickým pozadím. Hlavním důvodem jejich nárůstu byly násilnosti provázející hamburský summit skupiny G20.

Škody na ulici po demonstraci v Hamburku
Zdroj: Fabian Bimmer/Reuters

Statistika není přesná, tvrdí policejní odbory

Hlášené trestné činy
Zdroj: ČT24

Klesl i počet podezřelých cizinců a běženců. Ve statistikách ovšem zůstávají nadprůměrně zastoupeni. Kriminologové to přičítají faktu, že je mezi nimi více mladých mužů, kteří častěji sklouzávají ke zločinu. Upozorňují také, že pravděpodobnost ohlášení stoupá, pokud podezřelý není rodilý Němec. Záleží i na typu deliktu. Podle průzkumů na policii skončí spíš vloupání než znásilnění.

„To znamená, že obyvatelé Německa mají v každodenním životě co do činění s trestnými činy, se situacemi, kdy čelí ohrožení, které nejsou policii vůbec oznámeny,“ říká předseda policejních odborů Oliver Malchow.

Spolkové ministerstvo vnitra sice za svou statistikou stojí, v jejím úvodu ale píše, že ji může ovlivnit řada faktorů a čísla v ní obsažená nenabízí věrný odraz kriminální skutečnosti, nýbrž větší či menší přiblížení se realitě.