Židovské organizace viní přistěhovalce z nárůstu antisemitismu na německých školách

Židovské organizace viní přistěhovalce z nárůstu antisemitismu na německých školách (zdroj: ČT24)

Na německých školách se stále častěji objevují případy nenávisti vůči židům. Situaci by měla zlepšit povinná hlášení náboženského mobbingu, vznik systému umožňujícího jejich evidenci a reformu vzdělávání nejen žáků, ale i učitelů. Útok kvůli vyznání zažil i syn ředitele německé pobočky organizace Humans Right Watch Wenzela Michalskiho.

Michalskiho syn si prosadil přestup na jinou školu – multikulturní a pestrou. Idyla ovšem trvala jen pět dní, než jeho muslimští spolužáci zjistili, že je žid. „Jeho noví kamarádi k němu přišli a řekli: Hej kámo, jsi sice cool, ale nemůžeme s tebou rapovat. Nemůžeme s tebou dělat nic, nechceme s tebou nic mít, protože jsi špinavej žid,“ popisuje Michalski zkušenost svého potomka.

Wenzel Michalski
Zdroj: ČT24

Útoky se opakovaly a vygradovaly fyzickým napadením a vyhrožováním s atrapou zbraně. Až poté se rodičům podařilo promluvit s ředitelem školy. „Psali jsme e-maily, telefonovali, snažili jsme se jakkoli spojit s ředitelem, ale on tam prostě nebyl a nemluvil s námi,“ stěžuje si Michalski.

Podle zkušenosti šéfa německé pobočky Human Rights Watch navíc není přehlížení antisemitismu ve školách ničím výjimečným.  

Německý svaz učitelů mluví o nutnosti vzdělávání svých členů a vyzývá je k důraznějšímu postupu. „Vše, co směřuje k ututlávání, zhoršuje situaci na školách. Takže: Chovat se otevřeně, zacházet s tím ofenzivně, netolerovat násilí a náboženský fanatismus,“ nabádá předseda svazu Jürgen Böhm.

Německý tisk informuje o antisemitských útocích
Zdroj: ČT24

K útokům dochází kvůli radikalizaci muslimů, tvrdí židovské organizace

Úřady v Berlíně loni na školách registrovaly dvanáct případů náboženského mobbingu. Podle židovských organizací je to jen špička ledovce a projev radikalizace některých muslimů.

„Mluvili jsme s učiteli a celkový trend je jasný. Žáci s migračním pozadím, velmi často muslimové, své spolužáky dostávají pod tlak a nejde vždy jen o antisemitismus,“ říká ředitelka American Jewish Committee Berlin Deidre Bergerová.

Vládní zmocněnec pro boj s antisemitismem zdůrazňuje, že nenávist k židům není jen věc muslimů. Dodává ale, že se v Německu stále častěji odráží blízkovýchodní konflikt. Nikoli jako kritika izraelské vlády, ale jako platforma pro šíření těch nejhorších konspiračních teorií a předsudků o židech.

Syn Wenzela Michalskiho je v nové škole spokojený. Rodina zůstává v Německu, otec ale poprvé vážně přemýšlel o stěhování do Izraele.

Vydáno pod