Násilnosti během summitu G20 rozbouřily i německou politickou scénu

Události: Skončený summit G20 dál jitří emoce (zdroj: ČT24)

Ani čtyři dny po skončení hamburského summitu skupiny G20 neutichají spory ohledně jeho průběhu a násilností, které jej provázely. Starosta Hamburku Olaf Scholz se omluvil občanům za to, že úřady nedokázaly trvale udržet v ulicích pořádek. Zopakoval ale, že odpovědnost za násilnosti nesou radikálové. Scholz kvůli nepokojům ve městě čelí tlaku, aby odstoupil, což ale odmítá. Dění v Hamburku vrazilo klín i do vlády v Berlíně.

Podle vicekancléře a ministra zahraničí Sigmara Gabriela (SPD) summit představitelů největších světových ekonomik nijak nepřispěl k řešení globálních výzev spojených s válkou, chudobou či migrací. „Bohužel se musíme spokojit s tím, pokud se 20 hlav států bohatých zemí dokáže jenom sejít a věci se ještě nezhorší. Tolik k úspěchu,“ nechal se slyšet.

Sociální demokrat Gabriel se také zastal svého spolustraníka a starosty Hamburku Olafa Scholze, kterého někteří členové Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové obviňují z nezvládnutí masových výtržností během summitu.

Sigmar Gabriel a Angela Merkelová
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Gabriel soudí, že kdokoliv žádá rezignaci Scholze, měl by chtít i rezignaci Merkelové. „Nese politickou zodpovědnost za pořádání a vedení summitu G20 v Hamburku, který měl skrytý cíl: vlastní propagaci krátce před volbami,“ poznamenal Gabriel na adresu své koaliční partnerky.

Merkelová v reakci uvedla, že byla ráda, že ji Gabriel na summitu doprovázel a přispěl k jeho úspěchu. Dodala, že chce udržet velkou koalici do parlamentních voleb, které se uskuteční 24. září.

Naopak z řad členů CDU zazněly směrem k SPD obvinění, že je na „levé oko slepá“. Dění v Hamburku vrazilo klín i do vlády v Berlíně. Z toho, že je na levé oko slepá, viní politici CDU kancléřky Merkelové i část koaliční sociální demokracie. Její Vedení SPD to však označilo za proradný útok a nepoznanou míru prohnanosti. „Tady jde o ničemné, nezřízené zločince. Ty musíme dopadnout a ne se pouštět do politických šarvátek,“ prohlásil předseda sociálních demokratů Martin Schulz.

Starosta Hamburku si sypal popel na hlavu, z funkce ale odejít nehodlá

„Hamburk má za sebou těžké dny i noci,“ řekl starosta Scholz. Připomněl, že před summitem slíbil udržet ve městě bezpečnost, což se ale ne vždy podařilo. „Za to se chci omluvit,“ dodal s tím, že omluva není známkou slabosti.

Starosta rovněž popřál všem zraněným brzké uzdravení. Při střetech s radikály bylo zraněno na 500 policistů. Bezpečnostním jednotkám pak poděkoval za jejich nasazení a také za to, že všichni zasahující policisté udrželi ve vypjatých momentech nervy pod kontrolou.

„Jsem rád, že o život nepřišel žádný člověk,“ řekl Scholz. Opakovaně pak hovořil o nevídané míře násilností, za kterou jsou ovšem zodpovědní výhradně radikálové. „Něco takového Hamburk ještě nikdy nezažil,“ prohlásil.

Ve vazbě je i jeden Čech

Policie během summitu, který skončil minulý týden v sobotu, zadržela několik stovek lidí. V úterý server Spiegel Online napsal, že ve vazbě zůstává 51 lidí, z nichž 28 jsou Němci a zbytek cizinci. Prokuratura k zadrženým uvedla, že jsou to většinou mladí muži ve věku 16 až 30 let.

Zpravodaj ČT Václav Černohorský k zadržovanému Čechovi (zdroj: ČT24)

Mezi zadržovanými je i jeden Čech. Jedná se o devětadvacetiletého muže z Prahy. V Německu čelí podezření z výtržnictví a pokusu o těžké ublížení na zdraví.