Také svět slaví konec války. V Paříži proběhla ceremonie, princ Charles přijel do Lyonu

Historický den konce 2. světové války si připomíná také Evropa. Francouzský prezident Emmanuel Macron se spolu se zástupci vlády i armády zúčastnil ceremoniálu v centru Paříže. Položil věnce k hrobu neznámého vojína pod Vítězným obloukem nebo k soše generála a pozdějšího prezidenta Charlese de Gaulla. Britský princ Charles přijel na oslavu do francouzského Lyonu.

Při francouzských oslavách u Vítězného oblouku chyběl Macronův předchůdce v prezidentské funkci François Hollande. Pozvání dostal, ale omluvil se s tím, že se nemůže dostavit. Oba muži přitom k sobě měli blízko, Macron politicky vyrostl jako Hollandův ministr. Nedávno ovšem Hollande svého následníka ostře kritizoval a označil ho za prezidenta velmi bohatých.

Britové si na některých místech výročí připomněli už v pondělí, korunní princ Charles s vévodkyní Camillou položili věnec rovněž ve Francii, a sice  u památníku v Lyonu. 

Čest veteránům z druhé světové války vzdal taky izraelský parlament.

Už tradičně k mohyle padlých putovali lidé v doněcké oblasti, kde během druhé světové války probíhaly intenzivní boje sovětské armády s německým wehrmachtem. Jde ale také o místo, kde ještě nedávno docházelo ke střetům separatistických povstalců s Ukrajinci.