Úřadující arménský premiér a vůdce opozice se nesešli. Pašinjan dál vyzývá k demonstracím

Vůdce arménské opozice Nikol Pašinjan je rozhodnutý dál vyzývat k protivládním protestům. Řekl to poté, co se s ním za přítomnosti novinářů odmítl sejít a jednat o řešení politické krize v zemi úřadující premiér Karen Karapetjan. Pašinjan zároveň vyzval k dvoudennímu přerušení protestů v Jerevanu, ale nikoli v jiných městech, a poznamenal, že Moskva se do událostí v Arménii nehodlá vměšovat.

Arménie prožívá politickou krizi v důsledku mohutných protivládních demonstrací, které trvají už dva týdny v metropoli, ale i v řadě dalších měst. Jejich účastníci v pondělí dosáhli odchodu premiéra Serže Sargsjana, ale dál požadují nové volby a chtějí, aby vládu vedl Pašinjan.

Bývalý novinář a nyní poslanec Pašinjan na sociální sítu Facebook sdělil, že se ve čtvrtek večer setkal s prezidentem Armenem Sarkisjanem. Napsal, že spolu hovořili o řešení krize, ale podrobnosti neuvedl.

Stejným způsobem informoval i o své schůzce rovněž ve čtvrtek s představiteli parlamentní strany Dašnakcuťun (Arménská revoluční federace), která ve středu opustila koalici s vládnoucí Republikánskou stranou. Ani v tomto případě neprozradil nic bližšího.

Média nicméně upozorňují, že Pašinjan jedná s různými poslanci, aby získal jejich podporu pro své zvolení premiérem. Parlament by měl nového předsedu vlády volit v úterý 1. května.

Karapetjan mluví o nátlaku, Pašinjan o prohlubování krize

Pašinjan ve čtvrtek pozval Karapetjana, aby se s ním v pátek ráno sešel k jednání o východisku z krize. Přitom trval na přítomnosti novinářů. „Karen Karapetjan nadále zastává názor, že za přítomnosti novinářů bude jednání bezvýsledné,“ sdělil premiérův mluvčí Aram Araratjan. Karapetjan je navíc přesvědčený, že nejde o dialog, ale o nátlak.

Vůdce opozice na tiskové konferenci řekl, že Karapetjanovo odmítnutí jednat naznačuje zmatek, který panuje v Republikánské straně, protože ve čtvrtek „byli jednat ochotni“. Zároveň vládnoucí stranu obvinil, že chce krizi v zemi prohloubit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pašinjan za jediné východisko považuje volbu nového premiéra. Zároveň ale pohrozil, že opozice bude nejspíš bojkotovat předčasné parlamentní volby, pokud v čele vlády nestane „kandidát z lidu“, tedy on sám, jak to požadují účastníci protivládních demonstrací.

Karapetjan na oplátku v televizi vyzval Pašinjana, aby si nebudoval monopol v arménské politice. „Hovoříme o demokracii a pluralismu, o tom, abychom vyslechli jeden druhého, o snášenlivosti, ústavě, parlamentu, ale toto se podobá monopolizaci politické scény,“ řekl úřadující premiér o Pašinjanově vyjádření, že buď se stane premiérem on, anebo nikdo.

Zrušení již druhého pokusu o přímé rozhovory vysvětloval tím, že nelze mluvit o rozhovorech, když se Pašinjan snaží diktovat, o čem se má jednat, a druhá strana nemá právo se vyjádřit.

Pašinjan se vydal do Gjumri, kde byl podle reportéra agentury AFP vítán jako hrdina: celé rodiny vycházely z domů, aby jej pozdravili, a nabízeli chléb a sůl. „Nedovolíme, aby lidu ukradli jeho vítězství,“ sliboval dvaačtyřicetiletý opozičník.