Na hranici s Gazou to vře. Tisíce Palestinců opět protestují za uprchlíky, Izraelci pálí ostrými

Izraelská armáda už postřelila nebo jinak zranila přes 500 lidí (zdroj: ČT24)

Už třetí pátek v řadě se na hranicích Pásma Gazy konají palestinské protesty. Opět dorazily tisíce lidí, někteří z nich pálí izraelské vlajky. Izraelská armáda podle nejnovějších informací už postřelila nebo jinak zranila 528 lidí, oznámilo ministerstvo zdravotnictví v Gaze. Jeden z prostestujících Palestinců střelným zraněním podlehl. Již při minulých nepokojích vojáci zabili přes tři desítky lidí, kteří se snažili dostat přes hranice. Palestinci žádají návrat uprchlíků a ukončení blokády.

Původně ministerstvo hovořilo o třech desítkách zraněných. Později bilance stoupla na 528, z toho bylo 122 lidí postřeleno a dalších 406 Palestinců zranily gumové projektily nebo slzný plyn. Jeden z prostestujících Palestinců střelným zraněním podlehl, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Gaze.

K nepokojům dochází na pěti různých místech u hraničního plotu, který se lidé snažili poškodit, tvrdí izraelské bezpečnostní síly. Podle izraelské armády přišlo deset tisíc lidí, házeli kameny a zapalovali pneumatiky. Mluvčí armády řekl, že vojáci použili ostrou munici a další prostředky k rozhánění davu včetně slzného plynu. Následně izraelská armáda oznámila, že někteří demonstranti k plotu házeli výbušná zařízení a zápalné lahve.

Izrael přesunul na hranice tanky i odstřelovače. V předchozích dvou týdnech se protestů zúčastnily desetitisíce lidí. I minulé pátky provázely demonstrace násilnosti, které si vyžádaly desítky obětí. Protesty podporuje hnutí Hamas, které ovládá Gazu.

Zpravodaj ČT Szántó o protestech: Izraelci opět pálí ostrými (zdroj: ČT24)

Židovský stát čelí kvůli tvrdé reakci na násilnosti u hranic kritice na domácí scéně i ze zahraničí. Izraelská armáda nyní vyšetřuje střelbu na pravděpodobně neozbrojeného Palestince v Pásmu Gazy. Výzvy k vyšetření střetů ale v OSN zablokovaly Spojené státy, jelikož Trumpova administrativa je židovskému státu nakloněna.

Palestinci požadují povolení k návratu palestinských uprchlíků do jejich původních domovů na území dnešního Izraele. Protesty mají trvat do 15. května, jemuž Palestinci říkají Nakba (katastrofa) a během něhož si připomínají vysídlení statisíců Palestinců, které následovalo po vytvoření státu Izrael v roce 1948.

Palestinci dlouhodobě volají po jejich návratu do vlasti, ale Izrael tvrdí, že by se měli usídlit v budoucím palestinském státě – v Gaze a na Západním břehu. Protesty mají trvat do půlky května, kdy uplyne 70 let od vzniku židovského státu. Podle plánu OSN měly vzniknout v někdejší Palestině dva státy – židovský a arabský.

Arabské státy ale s plánem OSN nesouhlasily a okamžitě po vzniku Izraele vypukla první arabsko-izraelská válka. Arabské země kritizovaly mimo jiné velikost území židovského státu a poukazovaly na to, že množství Arabů se stane v židovském státě minoritou.

Po válce, která skončila v roce 1949, rozšířil židovský stát své území z OSN stanovených 56 procent na 77 procent Palestiny. Z izraelského území tehdy uprchly statisíce arabských obyvatel.