Ostrovy v jihovýchodní Asii zaplavují odpadky, uklízejí je i čeští dobrovolníci

Čeští dobrovolníci uklízejí asijské ostrovy (zdroj: ČT24)

Plastový odpad představuje tíživý problém pro moře a oceány. Podle vědců by v roce 2050 plasty v oceánech mohly vážit víc než všechny zdejší ryby dohromady. Přílivem smetí trpí třeba pobřeží ostrovů v jihovýchodní Asii. Do zemí, které jsou i bez toho jedněmi z největších znečišťovatelů, jezdí odpad uklízet také Češi.

Například na jednom thajském ostrově se sto kilometrů od města nachází pláž, na které nikdy nikdo trvale nežil. Přesto tam dobrovolníci našli čtyřicet tun naplaveného odpadu. „Šedesát tisíc pet lahví, osmdesát tisíc bot, hora polystyrenu,“ vypočítává cestovatel a potápěč Jan Bareš z dobrovolnické organizace Trash Hero.

Bareš začal odpadky sbírat spontánně s kamarády. Organizace Trash Hero, kterou později založili, teď uklízí v deseti zemích a do jejich akcí se už zapojilo přes sedmdesát tisíc dobrovolníků z celého světa. „To bylo právě to, jak nás to naplňovalo, co nás motivovalo, abychom to příští týden udělali znovu,“ dodává Bareš, který aktuálně pracuje na Bali.

Stanice organizace Trash Hero
Zdroj: ČT24

Dobrovolníci mají v jihovýchodní Asii asi padesát základen. Uklízí turisté a díky osvětě také čím dál víc místních. „V Indonésii není žádný svoz odpadků, nefungují tam státní popeláři, není kde by se to recyklovalo,“ vysvětuluje dobrovolnice Monika Trojanová. 

Do aktivit Trash Hero se může zapojit kdokoli, třeba během dovolené. Jako loni studentka Karolína Janků. „Upřímně mě tam vlastně šokovalo to, jak je Bali strašně znečištěno odpadem. Mnoho Balijců, obzvlášť těch starších, dodnes věří, že ten odpad se rozpadne jako ten organický,“ říká studentka sociální ekologie na FHS UK. 

Karolína se kvůli zážitku rozhodla o situaci místních napsat diplomovou práci. Stejně jako Jan Bareš ale zdůrazňuje, že úklid problém nevyřeší. Hlavní je neprodukovat tolik odpadu.